Журналістське розслідування: ДФС «тероризує» бізнес 34-годинними обшуками і фейковими судовими постановами / newsradio.com.ua

Фіскали блокують роботу компаній багатогодинними обшуками, без санкцій суду вилучають техніку і насильно утримують співробітників під замком.

Про це йдеться у журналістському розслідуванні Стоп Корупції.

Вдень 21 березня в офісі однієї з найбільших в Україні страхових компаній почався обшук ГФС, який тривав 34 години. Протягом цього часу близько 15 співробітників служби обшукували співробітників, вилучали техніку і документи. При цьому в порушення закону перевіряючі не допустили адвоката компанії і неодноразово переривали обов'язкову відеофіксацію слідчих дій. Перевіряючі без попередження виламали двері електрощитової. Шістьох співробітниць компанії, в тому числі-вагітну жінку, протягом 18-ти годин утримували в кабінеті.

Відео дня

«У мене почала крутитися голова, мій адвокат викликав швидку. Коли я спускалася до лікаря, у мене піднявся тиск, — розповідає одна з працівниць. — На прохання адвоката відпустити вагітну дівчину почалися глузування, черга півгодини її випустили. Чоловіки обшукували дівчат, що, як я розумію, суперечить нашому законодавству».

Слідом за страховою компанією ГФС «атакували» контрагентів повістками і дзвінками. На думку страховиків, з мовчазної згоди Кабінету міністрів Володимира Гройсмана фіскали влаштували «податковий терор» проти страхового бізнесу в Україні.

«За фактом ми виграли всі суди, нам нічого пред'явити. Єдине що залишається — впливати на нас і на наших контрагентів, щоб ми з якимось поклоном до кого прийшли і про щось домовлялися...протягом півтора років нашу позицію підтримав суд і першої, і апеляційної та касаційної інстанцій», — говорить голова Наглядової ради страхової компанії Олександр Солоп.

Як наголошується в розслідуванні, конфлікт страховиків і ГФС почався з тривалою на півроку планової перевірки навесні 2017 року. Як повідомив керуючий партнер адвокатського об'єднання «Правова та економічна безпека» Сергій Колесник, не виявивши порушень, фіскали пред'явили «абсурдні» претензії. Наприклад, купівлю побутової техніки «одним чеком».

«За такою схемою працюють усі страхові компанії з багатьма партнерами. Але конкретно в цьому випадку податківці захотіли, щоб за один чайник люди платили за двома чеками: за сам товар, і окремо — за гарантію», — йдеться в матеріалі.

Протиправність претензій двічі підтвердив Окружний адміністративний суд Києва. Задовольнити вимоги ГФС відмовився і Шевченківський районний суд. В результаті дозвіл на обшук офісу компанії в Києві відомству видав голова Ленінського райсуду у Харкові Віталій Бондаренко.

Розгадка «фокусу» з харківським суддею проста. Автори розслідування з'ясували, що нинішній керівник слідства Офісу великих платників податків ГФС Ігор Чипичадзе до цього керував слідством ГФС в Харківській області.

«Через свої колишні зв'язки серед суддів Харкова він і забезпечує отримання абсолютно незаконних і злочинних рішень про проведення обшуків через суд, який ніяких повноважень до органу розслідування не має», — йдеться в матеріалі.