Ілюстрація REUTERS

Через плани уряду зробити податкове навантаження на залізорудну галузь найвищим у світі, українська промисловість стане неконкурентною, підприємства змушені будуть закриватися, а рівень безробіття в Україні суттєво зросте.

Замість очікуваних від ухвалення законопроекту 1210 додаткових надходжень до бюджету вони можуть значно скоротитися. Про це на своїй сторінці у Фейсбук, коментуючи проект бюджету на 2020 рік, написав політолог Віктор Таран.

"Програма уряду Гончарука чітко продемонструвала - Кабмін продовжуватиме робити ставку на сировинну, а не інноваційну модель економіки. Частково розумію логіку - для трансформації економічної моделі потрібні мільярдні інвестиції та час. Але замість того, щоб починати відкритий діалог з великим бізнесом про розробку Дорожньої карти трансформаційної моделі - Слуги Народу пішли іншим шляхом заробляння грошей у бюджет, за формулою "для того, щоб корова менше їла і більше давала молока, її треба більше доїти й менше годувати". Почали вони свої фіскальні експерименти з малого і середнього бізнесу, а паралельно вирішили добити залізорудну галузь", - переконаний Таран.

Відео дня

На думку політолога, ухвалення законопроекту 1210, який збільшує ренту на видобуток залізної руди, може знищити галузь.

"Якщо ухвалять нинішній законопроект №1210-1, який лобіює Гетманцев, частка рентних платежів у частині прибутку металургів досягне 22% і буде найвищою в світі. До речі, це не моя думка, а висновок консалтингового агентства PricewaterhouseCoopers. При цьому добувати залізну руду в Україні стане майже в 10 разів дорожче, ніж у Росії. Тобто, своїм законопроектом ми допомагаємо прямому економічному конкурентові, з яким п'ятий рік ведемо війну", - робить висновок експерт.

Таран також назвав "маніпулятивними" твердження Гетманцева про те, що рівень фінансового навантаження в Україні є найнижчим серед усіх рудовидобувних країн, включаючи Росію.

"У світі все працює навпаки - країни, що мають розвинену видобувну промисловість, встановлюють або високу ставку ренти на вузьку базу, або низьку - на широку. Такий підхід дозволяє заробляти галузі, залишатися конкурентоспроможною в світі й своєчасно перераховувати податки до бюджету. У нашій ситуації, якщо законопроект 1210-1 буде ухвалений, Україна не просто стане світовим рекордсменом за рівнем податкового навантаження на галузь, але зробить це зі швидкістю реактивного літака", - наголосив Таран.

На його думку, подібні небезпечні ініціативи не лише перекреслюють амбітні плани уряду, але й істотно погіршать стан української економіки.

"Наслідки для економіки будуть критичними - зменшення видобутку руди і надходжень у бюджет, закриття підприємств, безробіття. Я вже мовчу про те, що світовий бізнес, коли аналізуватиме "лібертаріанські податкові ноу-хау" нової влади, тричі подумає перед тим, як інвестувати кошти в нашу економіки. І тоді красиві картинки з урядової програми про 1 мільйон робочих місць та додаткові 50 мільярдів доларів інвестицій так і залишаться картинками", - зазначив Таран.

Він також підкреслив: така політика негативно позначиться на розмірах надходжень у бюджет і соціальні стандарти, які не тільки не зростатимуть, а навпаки – знизяться.