Ілюстрація REUTERS

Більшість німців мають дуже туманне уявлення як про дефіцит взагалі, так і про дефіцит продуктів харчування зокрема. Винятком є лише дуже літні люди, які ще пам'ятають повоєнні голодні роки, і жителі східних федеративних земель, що значну частину свого життя прожили в колишній соціалістичній НДР.

Читайте такожПродуктовий ажіотаж: який вигляд мають магазини Європи та США на тлі коронавірусу (фоторепортаж)

Але, щойно в соціальних мережах, а згодом і в цілком авторитетних німецьких ЗМІ, з'явилися фотографії декількох порожніх полиць в супермаркетах, частину населення охопило нестримне бажання запастися товарами наперед. Психологи губляться в здогадах, чому, в першу чергу, у багатьох магазинах "змели з полиць" саме туалетний папір, пише “Німецька хвиля”.

Відео дня

Дещо легше пояснити попит на антисептики і продукти харчування з довгим терміном придатності, як то макарони, крупи, консерви, борошно, тощо. Але представники влади запевняють стривожених споживачів, що страх залишитися без їжі зовсім безпідставний.

Міністр продовольства і сільського господарства Німеччини Юлія Клекнер не бачить причин для того, щоб запасатися продуктами харчування, оскільки у Німеччині їх виробляють більш ніж достатньо для внутрішнього споживання.

Додаткового імпульсу ажіотажному попиту додали повідомлення про закриття кордонів, то сусідніми країнами, то самою Німеччиною. А раптом той чи інший товар застрягне на кордоні, навіть якщо він залишається відкритим для вантажних перевезень.

Читайте такожМінекономіки моніторить наявність продуктів першої необхідності в магазинах (фото)

Експерти заспокоюють: туалетний папір, наприклад, в Німеччині переважно вітчизняний, в тому числі, той, що продається в дешевих мережевих супермаркетах Lidl, Aldi та dm. Те ж саме стосується засобів дезінфекції та макаронних виробів, які в рекламних цілях мають італійські назви, але насправді виготовляються у Німеччині.

На кордонах Німеччини з сусідніми країнами і справді вишикувалися багатокілометрові черги з вантажівок. Але уряд Німеччини запевняє, що це тимчасове явище, мовляв, черги скоро зникнуть, коли для вантажного транспорту при перетині кордонів будуть виділені окремі смуги на автострадах.

Ілюстрація REUTERS

За словами Юлії Клекнер, проблема полягає тільки в тому, що у самій Німеччині може виявитися недостатньо водіїв вантажівок, які розвозять товари зі складів по магазинах. Причина в тому, що серед водіїв багато поляків, які тимчасово працюють в ФРН, і після повернення до Польщі їм доведеться провести два тижні на карантині.

Може не вистачити сільському господарству й іноземних сезонних робочих, а їх в Німеччину, зокрема, з Польщі та України приїжджає щороку до 300 тисяч. Вони будуть потрібні вже дуже скоро, адже уже в квітні розпочнеться збір врожаю спаржі, яку вирощують в Німеччині на 23 тисячах гектарів, а в червні дозріє полуниця.

Польські сезонні працівники можуть не приїхати з тих же причин, що і шофери, а українців, швидше за все, не пропустять сюди транзитом через Польщу. Однак Клекнер повідомила, що міністерство сільського господарства Німеччини вже веде переговори з авіакомпанією Lufthansa, літаки якої наразі простоюють, про доставку сезонних заробітчан на поля країни повітрям.

У самих супермаркетах ввели додаткові заходи безпеки, зокрема, спеціальні оголошення просять людей триматися один від одного якомога далі. Подекуди для захисту касирів встановили спеціальне скло. Черги до магазинів також організували так, аби люди стояли один від одного на відстані. Плюс, ввели обмеження на ажіотажний туалетний папір — не більше однієї упаковки на людину. Детальніше дивіться в фоторепортажі від Reuters.

Як повідомляв УНІАН, у Німеччині різко зросла кількість заражень коронавірусом протягом останньої доби. До півночі влада країни повідомила про приблизно 14 тис. випадків захворювання, що майже на 3 тис. більше, ніж напередодні.

Найбільша кількість заражених у федеральних землях Північний Рейн-Вестфалія (майже 3 500 випадків), Баден-Вюртемберг (2 746) і Баварія (2 401), найменше в Бремені (121 випадок).

Станом на сьогодні від коронавірусу в Німеччині померла 31 людина.