В одній з київських багатоповерхівок вивісили списки "боржників" за березень / фото УНІАН

У Києві в одній з багатоповерхівок Києво-Святошинського району, де управляти будинком взялося новостворене ОСББ, вивісили списки "боржників" за березень. У них, порушуючи законодавство про персональні дані, - номери квартир, прізвища з іменами і суми боргу. Мешканці обурені, що їхні дані оприлюднили та вимагають грошей наперед, в правлінні кажуть, що нічого не порушили.

Читайте такожКак оплатить коммуналку онлайн (лучшие сервисы и методы)

Про це повідомляє ТСН.ua.

Відео дня

"У самому ОСББ запевняють, що нічого не порушили, а інформація про мешканців і номери квартир - є мало не у всіх, кому не лінь, і це не є персональними даними", - підкреслює видання.

Журналісти вирішили розібратися, наскільки законні такі дії керуючої компанії, а також на що можуть розраховувати мешканці.

У прокуратурі Києва сказали, що згідно з чинним законодавством, зазначені в списку відомості належать до персональних даних, а тому на них поширюються загальні вимоги щодо обробки персональних даних, визначені Законом "Про захист персональних даних".

"Розголошення персональних даних – це порушення закону. Мешканці можуть звертатися до поліції", - кажуть у прокуратурі.

Адвокат Іван Ліберман каже, що поширення персональних даних осіб шляхом розміщення у вільному доступі в мережі Інтернет або в публічних місцях списків боржників за житлово-комунальні послуги із зазначенням прізвища, імені, по батькові, квартири та суми заборгованості незаконне.

"Це незаконне розголошення персональних даних, що є кримінальним правопорушенням. Не адміністративним, а саме кримінальним. Ті, хто це робить, можуть бути покарані за статтею 182 КК України. Мешканцям необхідно звернутися до поліції, приклавши фотографії цих списків", - каже Ліберман.

До речі, покарання за "незаконне збирання, зберігання, використання або поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди або поширення цієї інформації у публічному виступі, творі, в засобах масової інформації" передбачено у вигляді штрафу до 17 тисяч гривень, або виправних робіт терміном до двох років, або арешту терміном до шести місяців, або обмеження волі терміном до трьох років.

"Правління ОСББ також порушило закон за однією статтею 355 КК України – це примушування до цивільно-правових зобов'язань, тобто мешканців, які нібито щось мають, що ще не доведено, вимагають виплатити якісь гроші. За цю статтю покарання суворіше – позбавлення волі до п'яти років", - каже Ліберман.