Понад 10 компаній, більшість з яких – іноземні, зацікавлені взяти участь у приватизації АТ «Об'єднана гірничо-хімічна компанія».

Про це пише голова Фонду державного майна України Дмитро Сенниченко у своїй колонці для «Української правди».

Він нагадує, що ОГХК видобуває руду для виробництва 20 тис. тон титану на рік. Це в рази перевищує потреби держави, а тому компанія на 90% орієнтована на експорт. При цьому Україна - одна з країн-лідерів з видобутку титаномістких руд з часткою на світовому ринку на рівні 4%.

Відео дня

Традиційно в світі підприємствами, що займаються видобування титанових руд, оперують приватні інвестори. «Держави залишають за собою роль регулятора: видаються ліцензії, прибутковість регулюється рівнем ренти, а забезпечення внутрішніх потреб в крайніх випадках - квотуванням. Державна ОГХК є винятком з цього ряду, і винятком прикрим, оскільки стан компанії у період з 2015-2019 важко було назвати навіть задовільним», - зазначає голова ФДМУ.

В 2019 році Кабінет Міністрів вніс ОГХК в перелік об'єктів, які підлягають приватизації, і почалася підготовка до аукціону. Але через карантинні обмеження, пов’язані з пандемією COVID-19, цей процес затягнувся. Крім того, держава вела боротьбу з олігархічними групами за відновлення реального державного контролю над підприємством.

«Після того, як Фонд встановив повний контроль над підприємством, очистивши ОГХК від корупції та тіньового менеджменту, ми отримали чіткий фінансовий ефект: чистий прибуток компанії зріс зі 100 млн гривень у 2019 році до 340 млн гривень за підсумками 2020», - підкреслює Дмитро Сенниченко.

Врешті, в квітні 2021 року проведення аукціонів було розблоковано, ФДМУ провів всі необхідні підготовчі процедури для приватизації ОГХК. При цьому, завдяки покращенню фінансових показників компанії, відкриттю інформації про запаси та низці інших кроків Фонду, стартова ціна підприємства суттєво зросла.

«З урахуванням цих чинників стартову ціну було збільшено на 1,6 млрд - з 2,1 млрд грн до 3,7 млрд грн», - наголошує голова ФДМУ.

Він підкреслює, що ОГХК стане першим надвеликим об’єктом за 16 років, після кейсу «Криворіжсталі», який держава виставляє на приватизацію. І саме з продажу ОГХК в Україні стартує «Велика Приватизація».

«Ми змогли покращити фінансові результати компанії, але мова йде про вже наявні резерви, які просто перестали спливати в кишені корупціонерів в обхід держбюджету. Щоб вивести підприємство на новий рівень і зберегти його конкурентоспроможність потрібні масштабні інвестиції в модернізацію. Цю задачу в повному обсязі виконають інвестори», - зазначає Дмитро Сенниченко.

При цьому, купуючи ОГКХ, інвестор бере на себе низку економічних, соціальних та екологічних зобов’язань. До того ж держава, своєю чергою отримає, окрім ціни продажу, дивіденди за роботу компанії у 2020/ 2021 роках, а також щонайменше 400 млн гривень інвестицій в підприємство.

«Станом на сьогодні свою зацікавленість щодо участі в приватизаційному аукціоні вже виявили більше десятка компаній. Переважна більшість – іноземні, поважні підприємства з довгою історією та міцними позиціями на глобальному титановому ринку», - пише голова ФДМУ.

Серед потенційних покупців, зокрема, компанії з Індії, США, Японії, Австралії. За словами Дмитра Сенниченка, залучення будь-якої з цих компаній у якості інвестора ОГХК, поглибить інтеграцію України у світову економіку та стане дійсно стратегічним кроком для держави.

«Конкурс із продажу ОГХК стане випробовуванням на здатність єднатись та непохитність усіх гілок влади й громадянського суспільства. І цей іспит нам належить скласти якнайкраще, якщо ми прагнемо до розвитку України», - наголошує голова ФДМУ.