У звіті Рахункової палати зазначено, що за час існування програми асортимент пакету значно розширився / фото УНІАН Володимир Гонтар

За даними Рахункової палати, яка оприлюднила звіт про реалізацію проекту "Пакет малюка" у 2018-2021 роках, роздрібна вартість бебібоксу становить понад 9 тис.грн, при тому, що державі вони коштують близько 5,1 тис. грн.

Про це повідомила прес-служба офіційного представництва «Пакету малюка».

Читайте такожКабмін схвалив збільшення допомоги при народженні дитини

Відео дня

"У звіті Рахункової палати зазначено, що за час існування програми асортимент пакету значно розширився, а кількість речей у пакеті збільшилася втричі. На сьогодні встановлена Рахунковою палатою роздрібна вартість "Пакету малюка" становить понад 9 тис. грн, при тому, що державі вони коштують близько 5,1 тис. грн", - сказано в повідомленні.

Відзначається, що аудитори також вважають, що розміру грошової компенсації вартості «Пакету малюка» в 5 тис.грн недостатньо для самостійного придбання батьками немовлят повного переліку товарів, що входять в «бебібокс». Так, при придбанні аналогічних речей в роздріб його вартість фактично збільшується з 5 до 9 тис.грн.

Крім того, Рахункова палата також встановила, що більш ніж половина коштів, отриманих в результаті монетизації, лежать в "ПриватБанку" і досі не використані одержувачами (це понад 200 млн грн).

Аудит також виявив, що 124 тис.осіб, діти яких народилися в зазначений період, взагалі не отримали такої допомоги з державного бюджету. Це, зокрема, пов'язано з тим, що видача пакетів на дітей, народжених з 24 жовтня до 31 грудня 2020 року, повинна була здійснюватися протягом січня-березня 2021 року. Ще майже 15 тис.дітей в Донецькій області отримували грошову компенсацію в розмірі 3,25 тис. грн за рахунок обласного, а не Державного бюджету.

Крім того, з початку року не отримали допомогу понад 90 тис.батьків дітей, що народилися в січні-квітні 2021 року, оскільки станом на 12 травня 2021 року «пакети малюка» не закуплені, що, на думку аудиторів, свідчить про неефективне використання бюджетних коштів і порушення прав одержувачів допомоги.

"Аудитори Рахункової палати вважають, що закупівлі "пакетів" проводилися неконкурентно. Однак, з 2018 року "Пакети малюка" закуповувалися через глобальну систему закупівель ООН UNGM, на якій щорічно проводяться тендери на десятки мільярдів доларів усіма організаціями зі структури ООН. У тендерах брали участь українські та іноземні компанії (зокрема з Туреччини, Китаю, США, Пакистану та ін.)", - повідомили в представництві.

За даними прес-служби, в ході зазначених тендерів, як зазначається Рахунковою палатою, було закуплено і поставлено 587 тис.пакетів на загальну суму близько 2,1 млрд грн (і ще 400 млн було виплачено на спеціальні карти в якості грошової компенсації). При цьому, закладена в бюджеті вартість зазначеної кількості "Пакету малюка" становить близько 2,97 млрд грн, тобто на зазначених тендерах було фактично зекономлено близько 870 млн грн за 2,5 роки існування програми.

"Пакет малюка": що необхідно знати

30 вересня 2020 року Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін до Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" щодо надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги "Пакет малюка", а 22 жовтня президент Володимир Зеленський підписав відповідний закон.

Кабінет Міністрів України в листопаді 2020 року прийняв постанову про надання при народженні дитини одноразової допомоги "Пакета малюка", в якій батькам дають право вибору - отримувати допомогу в грошовій або натуральній формі.