Ставка 7% досить висока номінально / фото depositphotos

Іпотечна процентна ставка за програмою "Доступна іпотека 7%" номінально висока, але при нинішньому рівні інфляції в Україні є навіть дуже низькою.

Таку думку висловив президент Українського товариства фінансових аналітиків Юрій Прозоров в ході конференції.

Читайте такожІпотека під обіцяні 7%: на яке житло і в яких регіонах українці не боятися брати гроші

Відео дня

«З точки зору фінансистів, банкірів, ставка 7% досить висока номінально, але якщо брати темпи інфляції на всі інші товари, то вона практично навіть нижче реальних темпів інфляції, тобто це негативна ставка", - сказав аналітик.

Прозоров зазначив, що поки Національний банк не опустить інфляцію і процентні ставки в коридор 3-4%, українцям не можна очікувати іпотеку навіть по 5%.

"НБУ перебуває в режимі інфляційного таргетування, зараз він бореться з високою інфляцією шляхом підвищення ставок. І всі інші ставки зростають. І якщо зараз встановити (ставки по іпотеці – УНІАН) 3% або 5%, це буде популізм, і це буде заглядання в кишеню всіх нас, платників податків, щоб ми скинулися, і хтось отримав такі преференції, які не є ринковими",-сказав аналітик.

За словами присутньої на конференції директора департаменту роздрібного бізнесу "Ощадбанку" Валерії Малахової, програма "Доступна іпотека 7%" стала більше стимулювати попит на іпотечні кредити в Україні.

"Взагалі іпотечний ринок почав розвиватися, коли ставка стала менше ніж 15%, оскільки вище 15% - це поріг моральний, люди не беруть кредити. Дуже добре ринок оптимізувався, коли банки підтримали ініціативу президента і запропонували іпотеку під 10%. Наступний крок - зниження облікової ставки, банки ще знизили умови кредитування, і в цьому році запрацювала програма 7%", - сказала Малахова.

Вона зазначила, що "Ощадбанк" спостерігає підвищений інтерес з боку клієнтів до іпотечного кредитування, але при цьому існують деякі обмеження.

"Наприклад, житло має бути не старше 3 років, але податок, який виникає, на доходи фізосіб 5% на це нове житло, він може звести нанівець переваги програми. Тому ще в середині квітня ми направили лист, щоб розширити можливості взяти житло не старше 10 років", - сказала Малахова.

За її словами, зараз в "Ощадбанку" 155 клієнтів подали заявки, а видав банк зараз 36 кредитів. Директор департаменту додала, що часто клієнти при оформленні іпотеки переходять на звичайні банківські програми, наприклад, на 10-12 років.

Іпотека під 7%

  • 27 січня 2021 року Кабінет Міністрів затвердив постанову про здешевлення вартості іпотечних кредитів. Постанова передбачає, що Фонд розвитку підприємництва здійснює компенсацію відсоткової ставки до рівня 7% річних за іпотечними кредитами, що надаються позичальникам на придбання житла, з метою здешевлення їх вартості. Компенсацію відсотків фонд надає позичальникам, які отримали іпотеку в національній валюті в уповноваженому банку.
  • 26 лютого Фонд розвитку підприємництва та 7 уповноважених банків підписали угоди в рамках програми «Доступна іпотека під 7%».
  • 1 березня перші два українці скористалися державною програмою "Доступна іпотека під 7%".