Ілюстрація REUTERS

В ЄС запроваджено велику кількість обмежень на імпорт, покликане захищати внутрішнього виробника. Однак війна в Україні і як наслідок – падіння імпорту нашої продукції показало: європейські виробники не в змозі покрити потреби ринку. Як результат – в ЄС дорожчає метал.

Про це йдеться в дослідженні ГМК центру. 

"Захищеність ринків розвинених країн стала фактором їхньої уразливості до розриву виробничих ланцюжків. Зниження поставок з України і Росії призвело до того, що виробники в різних країнах, яких так активно захищали уряди, не змогли покрити дірку, що утворилася в пропозиції. Виявилося, що вільних потужностей немає", – йдеться в дослідженні. 

Відео дня

Особливо це відчувається на ринку г/к плоского прокату в ЄС: Європейський ринок позбувся поставок і рулонів, і слябів, які є сировиною для перших, і де 84% ринку забезпечували Україна і Росія, йдеться в дослідженні. 

"Перекрити падіння поставок з України інші країни опинилися не в змозі. В результаті – зростання цін. При цьому раніше цей сегмент активно захищався додатково за рахунок антидемпінгових розслідувань", – вказують автори дослідження. 

Автори дослідження бачать тільки один шлях, який може змінити цю ситуацію: скасування протекціоністських заходів, що дасть можливість ринку самостійно себе регулювати. 

"У поточних умовах продовження політики жорсткого протекціонізму негативно впливає на перспективи світової економіки, чиє економічне зростання сповільнилося внаслідок війни на території України. Україна – частина європейських і світових ланцюжків і готова по багатьох позиціях замістити скорочення поставок з Росії, що вже відбувається під впливом санкцій. Однак для цього світовій спільноті потрібно вже зараз допомогти нашій країні в налагодженні нових логістичних маршрутів, а пізніше – в післявоєнному відновленні економіки країни", – резюмується в дослідженні. 

Нагадаємо, Україна і Великобританія домовилися про повне двостороннє скасування мит на постачання продукції. Зараз подібне рішення готуються прийняти і в ЄС.