Держзв'язок можна забезпечити за допомогою спеціальних захищених смартфонів / REUTERS

Міністр Кабінету Міністрів Дмитро Дубілет пояснив свою попередню концепцію модернізації державного урядового зв’язку. Так, замість дорогих та ненадійних телефонних ліній керівництво держави може спілкуватись через спеціальні смартфони з просунутими технологіями шифрування даних.

Читайте такожXiaomi придумала складаний смартфон з висувною селфі-камерою на п'ять модулів

Свої ідеї Дубілет виклав у Facebook, коментуючи реакцію ЗМІ на його заяви щодо Держспецзв'язку. Урядовець наголосив, що може лише пропонувати свою концепцію на обговорення суспільству.

Відео дня

«Уявіть собі, що замість цих древніх телефонів (або, на першій стадії, додатково до них) ми видаємо керівникам держави спеціальні смартфони. На ці смартфони встановлено мобільний додаток для голосового та текстового зв'язку, який шифрується алгоритмами постквантумної криптографії (алгоритми, які не можна зламати навіть квантумними комп'ютерами). Телефони виходять у мережу через захищений wi-fi», – пояснив Дубілет.

Міністр наголосив, що Україна не може собі дозволити підтримання виділених каналів зв'язку: «замість цього ефективніше робити peer-to-peer шифрування (бажано, без транзитного сервера)».

«Ми могли б шифрувати дані одночасно двома алгоритмами (наприклад, українським Kalina і іноземним AES), що гарантує конфіденційність навіть в разі компрометації одного з двох», – допускає він.

За словами Дубілета, правильне шифрування і використання загальних каналів зв'язку — це більш надійний метод, ніж використання нібито захищеного каналу.

«Тут немає компромісів з безпекою. Одна справа, коли в тебе є один виділений канал, який ворог може зламати або знищити, а інша справа, коли таких каналів багато, і ти можеш між ними перемикатися», – наголосив він.

Урядовець пояснює, що виділені канали можна залишити лише для військових комунікацій. Крім того, мова може йти не про миттєву заміну цієї системи, а про доповнення існуючої.

Міністр наголосив, що вже зараз топ-політики в основному використовують для своїх комунікацій (в тому числі на чутливі теми) стандартні месенджери. Урядовий додаток міг би стати альтернативою хоча б Вотсапу та Телеграму.

«Чому потрібно видати спеціальні смартфони, а не встановлювати додаток на звичайні? Щоб виключити злам на апаратному рівні, а також зараження через інші додатки. Хоча теоретично тут теж можуть бути ризики, пов'язані з виробниками (Apple / Google та інші)», – зазначає Дубілет.

Міністр вважає, що такий проект міг би зробити урядовий зв'язок більш захищеним, а бюджет — більш ефективним. Він також готовий обговорювати його з експертами.

Раніше Дубілет запропонував заощадити мільярди гривень, які витрачають на державний телефонний зв'язок.

У кабінеті міністра Кабінету Міністрів України є стаціонарні телефони – попри те, що він особисто віддає перевагу зв'язку через смартфон. Однак ці телефони забезпечують прямі лінії для спілкування з президентом, прем'єром, спікером Ради. На кожного – окремий телефон. Уся ця система, як обмовився міністр, коштує державі "буквально мільярди гривень".