Позивачами виступили генеральні прокурори 11 штатів / Ілюстрація REUTERS

Міністерство юстиції США подало позов проти власника Google, компанії Alphabet, звинувативши її в порушенні конкуренції у сфері пошукових сервісів.

Про це повідомляється на офіційному сайті відомства.Читайте такожБельгійський регулятор звинуватив Google у порушенні законодавства ЄС

Відео дня

У чому суть претензії

Мін'юст звинувачує Google в укладанні угод, які перешкоджають доступу конкурентів в сектор. 

Крім цього, влада США стверджує, що Google платила виробникам мобільних телефонів, операторам зв'язку та інтернет-браузерів за установку Google в якості пошуковика за замовчуванням.

Мін'юст також оскаржує практику попередньої установки пошукового додатка Google на телефони з операційною системою Android. На думку влади, Google за допомогою положень про поділ доходів перешкоджають попередній установці на телефони конкуруючих пошуковиків.

Позивач

Позивачами виступили генеральні прокурори 11 штатів.

За даними влади, Google володіє або контролює канали, на які припадають приблизно 80% пошукових запитів в США. 

В результаті інші пошукові системи не можуть отримати достатню кількість запитів, щоб конкурувати з Google, споживачі стикаються з обмеженим вибором, а рекламодавці - із завищеними цінами.

Позиція Google

У Google спростовують звинувачення, повідомляє The Wall Street Journal.

"Люди використовують Google, тому що вони обирають його, а не тому, що вони не можуть знайти альтернативу", - говорить представник компанії.

Попередні розслідування проти Google

  • У 2017 році Єврокомісія визнала Google винним в маніпулюванні пошуковою видачею з метою просування власних інтернет-сервісів і призначила штраф в €2,42 млрд. 
  • Потім у 2018 році Єврокомісія оштрафувала Google на рекордну суму в €4,34 млрд за зловживання домінуючим становищем Android. Обидва штрафи оскаржувалися Google у Європейському суді загальної юрисдикції.
  • На початку 2019 року Google оштрафували в Європі на €1,49 млрд за блокування конкуруючих рекламодавців.
  • У травні 2019 року індійське антимонопольне відомство ініціювало перевірку Google, щоб виявити можливі зловживання, пов'язані з Android.
  • Також питання до Google з'явилися й у антимонопольних органів Італії.
  •  1 жовтня 2020 року Китай завив про те, що готується розпочати антимонопольне розслідування щодо Google через операційну систему Android.
  • 20 жовтня 2020 року бельгійський регулятор звинуватив Google у порушенні законодавства ЄС.