За даними Nikkei, в Китаї знаходиться 51 провідний постачальник комплектуючих для Apple / Ілюстрація REUTERS

За підсумками 2020 року Китай обігнав Тайвань за кількістю постачальників Apple, посівши перше місце за кількістю виробників комплектуючих.

Про це повідомляє Nikkei Asia.

Читайте такожГлава Apple прогнозує дефіцит деяких девайсів

Відео дня

За даними Nikkei, в Китаї (з урахуванням Гонконгу) знаходиться 51 провідний постачальник комплектуючих для Apple. На Тайвані, який посідав перше місце в списку більш як десять років, знаходиться 48 постачальників.

Відзначається, що зростання кількості китайських постачальників відбулося за рахунок їх скорочення в інших країнах. За підсумками минулого року число японських постачальників впало до 34, хоча ще у 2017 році їх було 43.

Також наголошується, що китайські постачальники допомогли Apple створити виробничі потужності в інших азійських країнах в рамках стратегії компанії з диверсифікації ланцюжка поставок.

За словами менеджера ланцюжка поставок Apple, китайські постачальники виграють замовлення, пропонуючи Apple дуже низькі ціни. Постачальникам з інших країн дуже важко конкурувати з ними за ціною.

"Вони готові займатися бізнесом з низькою рентабельністю, який інші постачальники неохоче вибирають", - зазначив співрозмовник видання.

Також наголошується, що постачальники з Китаю допомагають Apple швидко нарощувати виробництво за межами країни. Так, з 2018 року, коли між США і КНР почалася «торгова війна» кількість постачальників Apple у В'єтнамі зросла з 14 компаній до 21-ї за підсумками минулого року. При цьому, третина в'єтнамських постачальників належать компаніям, що базуються в Китаї або Гонконзі.

Серед інших підрядників Apple також вказані компанії з Малайзії, Індонезії, Таїланду, Філіппін, Південної Кореї, Сінгапуру, Індії, Камбоджі, Німеччини, Франції, Великобританії, Норвегії, Австрії, Чехії, Ірландії, Мальти, Бразилії, Мексики, Ізраїлю.

Apple і дефіцит девайсів

  • Mac і iPad були одними з найпопулярніших продуктових лінійок Apple у 2020 році. Це пов'язують з тим, що мільйони людей через пандемію коронавірусу були змушені працювати вдома і купувати для цього необхідні гаджети. 
  • Раніше Apple опублікувала звіт за другий фінансовий квартал. Чистий прибуток корпорації досяг 23,6 мільярда доларів проти 11,2 мільярда, які IT-гігант заробив роком раніше.
  • Продажі комп'ютерів Mac принесли рекордні 9,1 мільярда доларів, планшетів iPad - 7,8 мільярда доларів.
  • Apple очікує дефіциту деяких девайсів у 2021 році, оскільки брак процесорів впливає на зниження поставок і продажів комп'ютерів Mac і планшетів iPad.