В Україні реалізують 39 проектів на 4,5 млрд євро / фото УНІАН

Міністерство інфраструктури України в рамках реалізації прийнятої в 2018 році Національної транспортної стратегії, має намір реалізувати до 2030 року 39 інфраструктурних проектів на загальну суму близько 4,5 млрд євро за фінансової підтримки міжнародних донорів.

Читайте такожПершу платну дорогу до Польщі почнуть будувати у 2020 році

Відео дня

«Згідно з проектом Єврокомісії, на ці 39 проектів передбачено 4,5 млрд євро. Це змішане фінансування: кошти Європейського інвестиційного банку, Світового банку, державно-приватне партнерство», - повідомив на прес-конференції міністр інфраструктури Володимир Омелян.

За його словами, реалізація цих проектів дасть змогу значно поглибити інфраструктурну інтеграцію України і в перспективі стати органічною частиною загальноєвропейської транспортної мережі.

Зокрема, згідно з матеріалами, розданими в ході прес-конференції, Мінінфраструктури планує реалізувати 13 проектів у дорожній сфері на суму близько 2,15 млрд євро, в авіаційній сфері - 6 проектів на суму 470 млн євро, в залізничній - 9 проектів на 851 млн євро, в морській сфері - 9 проектів на 873 млн євро, в сегменті внутрішніх водних шляхів - 2 проекти на 112 млн євро.

Як підкреслив присутній на прес-конференції голова Представництва Європейського Союзу в Україні Х‘юг Мінгареллі, одне з основних завдань діяльності ЄС в Україні - сприяти створенню конкурентоспроможної економіки, одним із шляхів якої є створення стійкої і ефективної транспортної системи.

«Щоб досягти цього, ми співпрацюємо з міністром Володимиром Омеляном для того, щоб поліпшити нормативну базу, гармонізувати українське законодавство в сфері транспорту з європейським», - зазначив голова представництва ЄС в Україні.

Як повідомляв УНІАН, у травні 2018 року Кабмін затвердив Національну транспортну стратегію України до 2030 року Drive Ukraine 2030, метою якої є інтеграція України в світову економіку і технологічний стрибок у сфері інфраструктури.

Раніше Омелян повідомляв, що на реалізацію транспортної стратегії до 2030 року необхідно близько 60 млрд дол.

У листопаді 2018 року Європейська комісія включила Україну до Транс'європейської опорної транспортної мережі (TEN-T), що дасть змогу нашій країні стати важливим учасником розвитку стратегічного транспортного коридору в сполученні Європа - Азія і претендувати на допомогу Євросоюзу в питанні розвитку своєї частини даної мережі.