76% українців вміють їздити на велосипеді / фото УНІАН

За результатами проведеного у вересні 2019 року опитування, три чверті українців (76%) вміють їздити на велосипеді, не вміють – 23%.

фото Research & Branding Group

Згідно з соцопитуванням компанії Research & Branding Group, уміння їзди на велосипеді найбільше притаманне українцям віком до 50 років, чоловікам і сільським жителям. Найменше – представникам старшої вікової категорії «60+» та жінкам, а також порівняно менше потенційних велосипедистів серед жителів обласних центрів.

Власників велосипедів в Україні майже вдвічі менше, ніж тих, хто вміє їздити на велосипеді. В даний час 42% жителів країни володіють велосипедами. Не мають велосипедів – 58%.

Відео дня
фото Research & Branding Group

Найчастіше власниками велосипедів є чоловіки (кожен другий), ніж жінки (кожна третя). Також велосипед мають близько половини українців віком до 50 років. Найбільше питома вага власників велосипедів серед сільських жителів – майже дві третини.

Читайте такожЗручний громадський транспорт: у Кабміні розповіли, з чого потрібно почати

Найменше власників велосипедів серед представників старшої вікової групи «60+» і жителів обласних центрів (приблизно кожен четвертий).

Велосипед, як правило, сприймається як «сезонний транспорт». Більшість українських власників велосипедів (42%) користуються велосипедом саме в сезон, а ще 39% —  залежно від обставин. Тим не менш, 16% українців користуються велосипедом цілий рік.

фото Research & Branding Group

Сезонність користування велосипедом переважно зумовлена віком і місцевістю проживання: крутять педалі цілорічно найчастіше українці віком 40-60 років і сільські жителі (кожен п'ятий представник даних категорій населення).

Лише в сезон найчастіше використовує велосипед молодь до 30 років і жителі обласних центрів (більше половини в даних категоріях). За обставинами користуються велосипедом найчастіше жителі малих та середніх міст і «сорокарічні».

Більшість українських власників велосипедів сприймають їх не як розкіш, а як засіб пересування (67%). Далі з великим відривом слідують такі мотиви їзди на велосипеді, як здоров'я / підтримання форми (20%) і дозвілля / туризм (14%). Частина українців користуються велосипедами професійно: 3% використовують велосипед по роботі, а 1% — для професійного спорту / тренувань.

фото Research & Branding Group

Чим старші респонденти, тим більша серед них питома вага тих, хто сприймає велосипед як засіб пересування, тоді як частка людей, які використовують велосипед для здоров'я / підтримки форми і дозвілля / туризму тим більша, чим молодші респонденти. Слід зазначити, що на відміну від містян переважна більшість сільських жителів (чотири з п'яти) використовують велосипед як транспорт / засіб пересування. Тоді як в обласних центрах різниця між трьома основними способами використання велосипедів проявлена найменше.

Якщо українці сідають за кермо велосипеда, то третина (32%) роблять це практично щодня, 38% – 2-4 рази в тиждень, ще 10% раз в тиждень, а 12% – раз на місяць і рідше.

фото Research & Branding Group

Зазначимо, що опитування проводилося в період з 7 по 16 вересня 2019 року, було опитано 2001 респондент віком від 18 років і старше. Вибірка репрезентує населення України за статтю, віком, типом населеного пункту і регіону проживання. Метод опитування – особисте формалізоване інтерв'ю (face-to-face), максимальна похибка вибірки не перевищує +/-2,2%.