Ціни на авіаквитки зросли в середньому на 31% за 2 роки / фото ua.depositphotos.com

Дані аналітичної компанії в сфері туризму Mabrian показали, що за останні 24 місяці ціни на авіаквитки зросли в середньому на 31 відсоток по всьому світу.

Аналіз даних також показує, що ціни на квитки традиційних авіакомпаній зросли на 40%, тоді як у бюджетні авіакомпанії подорожчання склало лише на 6 відсотків. Про це повідомляє SchengenVisaInfo.com.

За даними Mabrian, станом на 23 червня до п'ятірки найдорожчих напрямків авіаперельотів з будь-якого регіону входять Катар, Малі, Йорданія, Панама і Судан. А в п'ятірку найдешевших напрямків для авіаперельотів з будь-якого регіону на одну й ту ж дату входять Болівія, Словаччина, Малайзія, Непал і Колумбія.

Відео дня

Європа та Близький Схід

Відзначається, що найбільше зростання середніх цін відбулося в Північній Європі, Південній Європі і середземноморських регіонах, а також в Азії.

"Найдорожча країна для подорожей на даний момент - Нідерланди, за ними йде Велика Британія, яка найбільше підняла ціни в 2023 році в порівнянні з 2021 роком. Водночас, Німеччина та Франція пережили високі піки цін у 2022 році, а Норвегія - країна, яка залишалася найбільш стабільною протягом цих двох років", - йдеться у звіті Mabrian.

Попри високі ціни, дані "Міжнародної ради аеропортів (ACI) Європа" показують, що пасажиропотік у піковий літній місяць липень підійшов найближче до повного відновлення до рівня, що існував до пандемії COVID-19, - опинившись всього на 3% нижче.

Що стосується Близького Сходу, за винятком Катару, де спостерігалося подорожчання квитків у зв'язку з майбутнім Чемпіонатом світу з футболу, тут спостерігалося більш помірне зростання цін у порівнянні з іншими регіонами.

Північна Америка

Згідно зі звітом Mabrian, у Північній Америці виділяється Мексика, якій вдалося зберегти свої ціни надзвичайно стабільними з мінімальними коливаннями протягом останніх двох років.

На відміну від цього, Канада в даний час може похвалитися найдорожчими квитками в регіоні, за ними йдуть Сполучені Штати, де в останньому кварталі 2022 року спостерігалося значне зростання цін на авіаквитки.

Південна Америка

Тим часом, у Південній Америці Аргентина протягом останніх двох років незмінно утримує лідерство за найвищими цінами. За прогнозами, цього року Аргентина вийде на рівень цін, рівний показникам 2021 року.

Крім того, Mabrian зазначив, що в Колумбії ціни зберігаються відносно стабільними. У таких країнах, як Перу, Чилі та Бразилія у 2022 році також спостерігалося зростання цін порівняно з 2021 роком, і хоча вони зазнали зниження в 2023 році, їх ціни все ще залишаються вищими, ніж у 2021 році.

Тенденції 2023 року

Консультант з авіації та туризму GE Consulting Гевін Екклс зазначив, що лоукостери зберігали ціни на першу половину 2023 року на рівні, аналогічному тому, який вони стягували минулого року.

Він також додав, що в той же період класичні авіакомпанії переживають зниження цін. Цю тенденцію можна пояснити тим, що влітку 2022 року спостерігався більш високий відсоток бронювань в останню хвилину, що дозволило традиційним авіакомпаніям підвищувати ціни через високий туристичний попит в постпандемічний період.

Ціна на авіаквитки - прогнози

Як повідомляв УНІАН, у січні 2023 року гендиректор ірландського лоукостера Ryanair Майкл О'лірі анонсував зростання цін на авіаквитки компанії вже в 2023 році. За його словами, у найближчі рік-два відпочиваючі не побачать тарифи нижче 9,99 фунтів стерлінгів через високі ціни на нафту.

У лютому стало відомо, що бюджетні авіарейси можуть незабаром піти в минуле через нові збори за викиди вуглецю в Європейському Союзі. Новий закон передбачає, що в 2024-2026 роках поетапно почне стягуватися плата за дозвіл від ETS на викиди вуглекислого газу, які їх літаки залишають після себе.

Аналітики вважають, що в результаті на пасажирів чекає підвищення цін на авіаквитки приблизно на 10 євро, адже авіакомпанії навряд чи будуть покривати нові витрати за свій рахунок.

Вас також можуть зацікавити новини: