За час карантину обсяг пасажирських перевезень скоротився на 62% / фото УНІАН

Міністерство інфраструктури України запропонувало перенести кінцевий строк виплати дивідендів компанії "Укрзалізниця" з червня на кінець 2020 року.

Відповідні зміни до Закону "Про управління об'єктами державної власності" були затверджені на засіданні уряду 25 червня, повідомляють «Наші гроші».

Читайте такожУкрзалізниця "випускає" на маршрути ще півсотні електричок у кількох напрямках

Відео дня

У пояснювальній записці Мінінфраструктури зазначило, що поширення хвороби COVID-19 з подальшим введенням урядом карантину "призведе до негативного впливу на чистий прибуток АТ "Укрзалізниця" обсягом до 1 млрд грн".

При цьому, після зупинки пасажирського руху залізниця повернула квитків на 300 млн грн.

В цілому, за час карантину обсяг вантажних перевезень скоротився на 12%, пасажирських - на 62% порівняно з аналогічним періодом минулого року. А девальвація курсу гривні за п'ять місяців призвела до 4 млрд грн збитків.

Проектом фінансового плану на 2020 рік були передбачені платежі до бюджетів усіх рівнів в обсязі 24,4 млрд грн. З них до держбюджету - 9,5 млрд грн при очікуванні збитків в 7,7 млрд грн.

Мінінфраструктури запропонувало перенести терміни виплати дивідендів шляхом внесення змін до законодавства. У міністерстві запевняють, що це тимчасові заходи. На несплачені дивіденди також запропоновано не нараховувати пеню.

При узгодженні позицій Мінфін та Мін'юст зазначили, що Господарський кодекс забороняє органам державної влади забезпечувати привілейоване становище будь-якому підприємству і порушувати правила конкуренції.

Мінфін зазначив, що зміни до закону призведуть до перенесення сплати державі 749,5 млн грн, що призведе до невідповідності розпису держбюджету встановленим бюджетним призначенням. Ці застереження не були підтримані.

У держбюджеті-2020 передбачені надходження від дивідендів підприємств з державною часткою у розмірі 61,4 млрд грн.

Як повідомляв УНІАН, "Укрзалізниця" у квітні-травні 2020 року почала катастрофічно втрачати прибутки від вантажних перевезень.