У Чернівцях сьогодні вранці розпочалась міжнародна конференція «Електоральні процеси в посттоталітарних країнах як цивілізаційний вибір: QUO VADIS?», в якій беруть участь 40 політологів, істориків та аналітиків з України, Румунії, Молдови та Польщі.

Відео дня

Як передає кореспондент УНІАН, захід розпочався сьогодні об 11.00 у Зеленій залі Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Читайте такожЕксперт з кібербезпеки назвав основні загрози на виборах президента

Метою заходу організатори окреслили виявлення загальної характеристики електоральних процесів у країнах пострадянського простору та усі перешкоди та загрози реалізації громадянського суспільства.

Учасників конференції від імені місцевої обласної влади привітав заступник голови Чернівецької обласної державної адміністрації Ігор Богатирець, який відзначив важливість та актуальність теми заходу.

«Україна вступила у передвиборну фазу. Це – надзвичайно вирішальний для нашої держави рік, адже існують різноманітні перешкоди. Скажімо, хвороба виборів останніх років – кібервтручання з боку нашого північного сусіда. Проте Україна вже піднімається у рейтингу чесності та прозорості, хоча до європейських стандартів нам залишається ще тривалий шлях. Тому хочеться вірити у те, що майбутні вибори пройдуть чесно, а український народ зможе обрати гідних кандидатів, які будуть здатні виконати всі потреби суспільства», - сказав посадовець.

Маніпулювання виборцями та його шкідливий вплив на суспільство – проблема не тільки України, а й інших держав пострадянського простору, вважає декан факультету словесності Державного університету Молдови імені А. Руссо Лілія Трінка. Науковець стверджує, що політичні процеси України та Молдови, яка нині теж готується до парламентських виборів, є ідентичними.

«Навіть у найбільш демократичних країнах, варто визнати, вибори – це змагання грошових мішків. А передвиборчий період – це просто брудна інформаційна кампанія з високим рівнем брехні та фальшу. Тому я маю розуміння, що наше завдання – сприяти розвитку електоральної культури населення, значну частку якого складає молодь. Скажімо, у нашому університеті заради цього відкрили юридичну клініку. Це – центр, створений для того, аби пояснювати студентам, що таке електоральні процеси, кого ми і навіщо будемо обирати на виборах. Це не політична агітація. Це – інформування молоді про політичні процеси, їхній вплив та наслідки. Адже нам необхідно виховувати в громадянах електоральну культуру, бо, не будемо цього приховувати, у нас вона ще страждає», - сказала вона.

Президент-фундатор Асоціації геополітики «Іон Коня», директор журналу «Геополітика» Васіле Сіміляну (Румунія) у своєму виступі розповів про модель впливу на геополітичні явища й події у світі у вигляді умовної піраміди.

«На верхівці цієї фігури знаходиться США, на другому місці ми бачимо Російську Федерацію, Китай і Європейський союз. Десь нижче – Румунія, Україна та інші держави. На прикладі цієї фігури ми можемо спостерігати, як електоральні кампанії в Україні та Молдові перебуватимуть під тиском інших країн. Ймовірно переможуть ті, які мають гарний менеджмент і вміло оперуватимуть інформацією. Безумовно, буде предостатньо маніпуляцій та fake news», - повідомив Сіміляну.

Він також заявив про відсутність у передвиборчих програмах українських та молдовських політиків згадок про проекти країн та стратегію безпеки цих держав.

«Можливо, у своїх програмах вони трохи торкаються цієї теми, але дуже тенденційно. Тобто, ми маємо державу. Але що ми зробимо з нею, коли переможемо на цих виборах – невідомо», - додав науковець.

Політолог та голова організації «Black Sea House Assotiations» Дорін Попеску розповів про румунський досвід євроінтеграції. Він сказав, що не зважаючи на комуністичне минуле, Україна, Молдова та Румунія завжди демонстрували власну європейську ідентичність.

«Ми вже 30-й рік будуємо нову політичну систему після революції 1989 року та повалення комунізму. Проте ми і досі є далекими від ідеалу, хоча являємось частиною найпрестижнішого політичного проекту – ЄС. Проте я і зараз не можу чітко та впевнено сказати, що ми можемо подати конкретні та правильні уроки нашим українським сусідам. Річ у тім, що жодна теоретична модель не може бути застосована щодо іншої держави без відповідного процесу адаптації», - розповів політолог.

Міжнародну конференцію організували та проводять громадська організація «Центр регіональної співпраці «Діалог», Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, Спілка українців Молдови «Заповіт», громадська організація «Центр політичних наративів демократії», Чернівецька обласна громадська організація «Інститут Бессарабії» та Івано-Франківська академія Івана Золотоустого.