Цьогорічні вибори в Україні дуже відрізняються від всіх попередніх кампаній / Фото УНІАН

На цьогорічних виборах президента України непогані шанси на перемогу з’явилися у незвичного кандидата – комедійного актора Володимира Зеленського. І це відкриває новий етап в бурхливій політичній історії незалежної України.

Про це на сторінках Rzeczpospolita пише експерт з міжнародних справ і професор Варшавського університету доктор Анджей Шептицький. Він зауважує, що темою суперечок як українців, так і західних партнерів їхньої країни перестала бути відповідність виборчого процесу демократичним стандартам. Петро Порошенко, вочевидь, дійсно розраховував, що йому вдасться використати підтримку підконтрольної йому адміністрації, а також ЗМІ, які контролюють лояльні до нього олігархи, щоб лишитися в президентському кріслі. Але, схоже, він прорахувався.

Читайте такожNew York Times: На виборах в Україні жоден кандидат не сподобається Кремлю

Відео дня

На думку автора, сучасна Україна пішла далеко від політичної дійсності, яка панувала в ній два десятиліття тому, коли добиваючись переобрання президент Леонід Кучма хитро підлаштував вибори так, щоб в другому турі українцям довелося обирати між ним і лідером комуністів Петром Симоненком, якого він легко переміг. Україна більше не схожа на інші пострадянські країни, такі як Азербайджан, де минулого року президент Ільхам Алієв переміг в першому ж турі виборів з підтримкою 86% виборців. Вона не схоже і на Молдову, якою керують формально проєвропейський олігарх Влад Плахотнюк і відверто проросійський Ігор Додон. А лідери молдовської опозиції скаржиться, що влада труїть їх ртуттю, щоб вивести з політичної боротьби.

Після Євромайдану і початку війни з Росією в 2014 році Україна значною мірою поборола старі регіональні поділи і пов’язаний з ними розкол у зовнішній політиці: зближатися із Заходом чи зі Сходом? На цьогорічних виборах не доводиться робити вибір між умовними «кандидатами Заходу» і «кандидатами Росії». Порошенко позиціонує себе як проєвропейського патріота. Зеленський засуджує анексію Криму і війну на Донбасі, але пропонує завершити останню через компроміс з Володимиром Путіним.

Читайте такожТимошенко та Зеленський зустрінуться у другому турі виборів — соціологи

Україна, на думку автора, більше не та роздерта зсередини країна, якою вона була під час виборів 2004 року, коли 90% виборців на заході голосували за Віктора Ющенка і стільки ж на сході підтримували Віктора Януковича. Сьогодні підтримка різних кандидатів в українських регіонах мало чим відрізняється від того, що спостерігається в західних країнах.