На Заході сподіваються на продовження реформ в Україні / фото: УНІАН

Прихильники України на Заході бояться, що наступний український президент може не захотіти чи виявитися не здатним пришвидшити проведення реформ, в які вони інвестували впродовж останніх п’яти років. І це стосується всіх кандидатів.

Про це пише New York Times, нагадуючи, що передвиборча гонка звузилася до трьох головних претендентів на президентське крісло. Тепер за нього змагаються чинний український лідер Петро Порошенко, екс-прем’єр-міністр Юлія Тимошенко і комедійний актор Володимир Зеленський, який грав вигаданого президента в популярному серіалі. Західні дипломати, які працюють в Києві, говорять про сумніви, що кожен з трійки зможе ефективно провести реформи, приборкати корупцію і добитися продовження потоку допомоги.

«Ми точно знаємо, що  буде за Порошенка. Ми думаємо, що знаємо, що буде за Тимошенко. Щодо Зеленського у нас немає жодних здогадок», - сказав виданню один неназваний дипломат.

Відео дня

«Всі вони мають якісь недоліки. Тут немає кандидата, якому можна було б сказати однозначне «Так»», - додав інший.

Читайте такожAtlantic Council: Перед виборами Порошенка підводять друзі, а Тимошенко — її самовпевненість

Видання нагадує, що Україна лишається вузлом, в якому відбувається конфронтація між Заходом і Росією. Цю роль вона отримала після революції у 2014 році, яка повалила режим проросійського президента Віктора Януковича, а також рішення Росії анексувати український Крим. Захід відреагував на останнє санкціями. Війна проти російських сил на Донбасі триває вже п’ять років. Україна тяжко старалася з усіх сил, щоб зберегти свій випадок на міжнародному порядку денному, а також почала рухатися в бік членства в ЄС і НАТО.

Послідовні раунди санкцій проти Росії демонструють, що Захід досі хоче допомагати Україні й не допустити російське втручання в інших пострадянських країнах. Але інвестори нервують. Неоднорідні успіхи Києва у проведенні реформ, а також європейські власні проблеми, такі як Brexit і підйом Китаю, ускладнюють завдання з приборкання так званої «української втоми». В ідеалі Євросоюз хотів би бачити Україну стабільною демократією з верховенством закону і здатністю захистити себе від Росії. Але європейська єдність щодо санкцій дуже крихка. Італія, Греція, Угорщина і деякі інші країни, близькі до Москви, хочуть відновити з нею економічні відносини. Український президент, який не проводить реформи, може змінити баланс на користь Росії й підірвати відносини з союзом, який дав українцям право безвізових подорожей.

«Україна зараз ризикує розтратити добру волю і віру в неї, яку вона отримала у 2014 році. Уряд розраховує, що його будуть підтримувати в будь-якому разі», - сказав другий з дипломатів.

Читайте такожWashington Post: Новому президенту України доведеться боротися зі старою системою еліт

Видання пише, що Порошенко хвалять за те, що він зміг згуртувати Україну в хаотичні часи після анексії Криму, зміцнив армію і провів деякі реформи, зокрема в банківському й енергетичному секторах. Але його антикорупційні зусилля не зайшли далеко. А очевидна культура безкарності, в якій високопосадовців не кидають за ґрати за розкрадання державних коштів і хабарництво, розчарувала виборців. Не маючи кращого вибору, ЄС зайняв позицію, з якої він наполягає на реформах і підтримує прозахідний курс України, але при цьому не схиляється до жодного з кандидатів.

"У Порошенка дуже чітка лінія, принаймні на папері це так. Він протистоїть Росії й лишається проєвропейським. Він не був ідеальним, але ми його хоча б знаємо, ми з ним вже працювали», - сказав неназваний дипломат ЄС у Брюсселі.

«Дуже важливо, щоб наступний президент був прихильний до реформаторського порядку денного. Тому що дуже багато вклали в це. Без цього і без однозначної лінії щодо Росії відносини будуть погіршуватися», - додав він.

Зеленський, який лідирує в опитуваннях перед виборами, лишається для дипломатів загадкою. Його популярність опирається на розчарування виборців і на бажання побачити в політиці нові обличчя. Однак, його недосвідченість тривожить дипломатів, так само як і розмови про його зв’язок з мільярдером Ігорем Коломойським. Хоча вони обидва заперечують, що якось пов’язані.

«Чи Зеленський лише маріонетка? Не думаю. Чи подвоїть він зусилля у справі про ПриватБанк через усі доступні юрисдикції? Тут можна лише здогадуватися», - сказав ще один західний дипломат.

Читайте такожПосол США Йованович звернулася до українців перед виборами (відео)

Видання пише, що, за словами трьох дипломатів, на зустрічі з європейськими послами в лютому Зеленський добре себе показав, відкидаючи свою кар’єру актора й акцентуючи увагу на ефективності в ролі продюсера і менеджера. У всякому разі, він справив враження «світла», як сказав один з дипломатів. Він додав, що, згідно з оптимістичними поглядами, Зеленський може оточити себе реформаторами, які будуть ставитися до нього як до «чистої сторінки», на якій вони надрукують своє бачення.

«Не правильно очікувати багато від того, у кого немає політичного досвіду. Він здається досить щирим. Але ми можемо судити лише по вчинках», - наголосив інший дипломат.

Представник ще однієї країни сказав виданню, що Зеленський справив враження розумної людини, однак він не акцентував увагу на своєму чіткому баченні й політичних підходах. Але, на думку західних дипломатів, щирості актора і кандидата в президенти може виявитися не достатньо, щоб провести необхідні реформи через ворожий парламент, де зараз у нього немає прихильних депутатів.

Читайте такожWashington Post: В Україні межа між політикою і шоу остаточно стерта

Тимошенко, яка двічі була прем’єр-міністром, теж викликає змішані відчуття в ЄС. Європейці були на її боці з 2011 року, коли Янукович незаконно кинув її у в’язницю. Але угоду від 2009 року про постачання газу, яку вона уклала, тепер вважають більш вигідною Росії, ніж Україні. Деякі коментарі теж ослабили віру в те, що вона готова проводити реформи.

«Певною мірою вона втратила блиск мучениці», - сказав виданню чиновник ЄС в Брюсселі.

У всякому випадку, з точки зору Заходу, сильною стороною цьогорічних виборів стало те, що вони точно змагальні. Нерідко на це вказують у порівнянні з Росією, де кандидати Кремля безумовно домінують.