Лише третина опитаних українців вірять у чесність виборів 31 березня / УНІАН

Майже 60% громадян України не вірять, що вибори президента будуть чесними.

Читайте такожГоловними порушеннями у передвиборчих кампаніях кандидатів є тіньове фінансування, незаконна агітація та підкуп виборців - КВУ (відео)

Як передає кореспондент УНІАН, про це свідчать оприлюднені на прес-конференції у Києві дані загальнонаціонального опитування, проведеного Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології з 20 по 26 березня.

Відео дня

Згідно з даними дослідження, лише 31% респондентів вірить у чесність виборів, тоді як 59% впевнені у протилежному, решті опитаних було важко відповісти на це питання.

Водночас соціологи зазначають, що у серпні 2018 року віри у чесність виборів було ще менше – 17%, а впевненості у нечесності виборів більше – 70%.

За даними опитування, більшість громадян довіряють результатам екзит-полів: довіряють – 55%, не довіряють – 35%, не визначилися – 10%. Довіра до результатів екзит-полів характерна для виборців усіх рейтингових кандидатів.

У зміну ситуації в країні на краще внаслідок президентських виборів вірить 56% громадян.

Щодо прогнозу, хто переможе на виборах і стане наступним президентом України, 21,5% вважають, що це буде шоумен Володимир Зеленський, 18% впевнені, що це буде чинний президент Петро Порошенко і 10% вірять у перемогу лідера "Батьківщини" Юлії Тимошенко.

У зміну ситуації в країні на краще внаслідок президентських виборів вірить 56% громадян, 16% впевнені, що нічого не зміниться, і лише 10% прогнозують зміну ситуації на гірше.

Соціологи зазначають, що оптимізм істотно зріс, якщо порівняти із серпнем 2018 року, коли лише 36% українців вірили у зміни на краще, а 30% вважали, що нічого не зміниться. Впевненість, що вибори президента змінять ситуацію на краще переважає в усіх регіонах України: найбільше – на заході (69%), значною мірою – в центрі (66%) та на півдні (53%), а от на сході оптимізму значно менше: 37% впевнені, що ситуація зміниться на краще, 16% – що будуть зміни на гірше, 20% вважають, що нічого не зміниться і ще 26% не мають певної думки.

Серед прихильників різних кандидатів переважають оптимісти, найбільше – серед виборців Тимошенко (прогнозують зміни на краще 81% і лише 6% – на гірше) та Порошенка (78% і 5% відповідно).

Під час проведення дослідження було опитано 1,6 тис. респондентів на всій території України, крім окупованих територій. Статистична похибка не перевищує 3,7% для показників, близьких до 50%; 3,2% - для показників, близьких до 25%; 2,2% - для показників, близьких до 10%; 1,7% - для показників, близьких до 5%.