Порошенку найбільше не вдалося ефективно розмежувати посадову і агітаційну активність / фото УНІАН

Чинному президенту України Петру Порошенку найбільше не вдалося ефективно розмежувати посадову і агітаційну активність під час виборчого процесу.

Про це йдеться у оприлюдненому на прес-конференції в УНІАН звіті Громадянської мережі ОПОРА за результатами спостереження напередодні виборів президента України.

Читайте такожПоліттехнолог розповів, як Порошенко наслідує Путіна

Відео дня

«Відповідно до усталеної термінології, зловживання адміністративними ресурсами під час виборів є ситуацією, коли окремі партії чи кандидати мають неконкурентні переваги для впливу на результати виборів шляхом використання їхніх офіційних посад чи зв’язків з урядом. Зловживання адміністративними ресурсами у виборчому процесі може включати використання кадрових ресурсів органів влади, офіційних заходів, бюджетних коштів, потенціалу правоохоронних органів у виборчих інтересах... Практика проведення передвиборної агітації кандидатом на пост президента України Петра Порошенка включала достатньо широкий перелік інцидентів із ознаками зловживання адміністративними ресурсами на виборах. Незважаючи на поодинокі випадки використання владного ресурсу з боку інших кандидатів, саме чинному президенту України найбільше не вдалося ефективно розмежувати посадову і агітаційну активність під час виборчого процесу», - йдеться у звіті.

Читайте такожЗМІ дізналися, про що говорив Порошенко на закритій зустрічі з лояльними блогерами

Як зазначили в ОПОРІ, основними видами інцидентів із ознаками зловживання адміністративними ресурсами на користь кандидата на пост президента Порошенка стали використання соціальних виплат та бюджетних програм у передвиборній агітації, поєднання передвиборної агітації та офіційних заходів у межах засідань Рад регіонального розвитку, використання сайтів райдержадміністрацій та залучення посадових осіб місцевих органів влади до де-факто агітаційної активності. Зафіксовані проблеми мають потенціал негативного впливу на практичне забезпечення принципу рівності умов та можливостей для усіх кандидатів на пост президента України, наголошують у громадянській мережі.

«Протягом березня 2019 року чинний президент України, кандидат на пост президента Петро Порошенко провів засідання Рад регіонального розвитку в Тернопільській, Чернівецькій, Хмельницькій, Івано-Франківській, Рівненській, Полтавській, Закарпатській, Чернігівській, Житомирській, Черкаській, Дніпропетровській, Миколаївській, Одеській, Донецькій областях. Рада регіонального розвитку є консультативно-дорадчим органом при президентові України, при цьому місцеві державні адміністрації власними розпорядженнями були уповноважені створити відповідні локальні ради. Активізація діяльності цих рад в умовах виборчого процесу та інтенсивна особиста участь Петра Порошенка у їх локальних засіданнях мають ознаки використання адміністративних ресурсів із метою привернення уваги виборців до кандидата. У цьому контексті необхідно підкреслити ключову роль державних службовців у організації засідань рад регіонального розвитку», - зазначається у звіті.

Читайте такожПонад половина українців не вірять у чесні вибори президента - опитування

Зокрема, було зафіксовано організацію транспортування громадян до місць проведення регіональних рад розвитку за допомогою райдержадміністрацій. В окремих випадках зафіксовано, що учасники даних офіційних заходів органів влади пізніше підвозились і до місць проведення агітаційних зустрічей кандидата на пост президента України (місто Хмельницький, Хмельницька область; місто Ковель, Волинська область тощо).

«Як правило, поїздка чинного глави держави передбачала організацію засідання Ради регіонального розвитку і проведення після офіційних заходів агітаційного заходу на свою підтримку. Спостерігачі ОПОРИ відзначають, що місцевим медіа та виборцям було складно відокремити посадову діяльність Петра Порошенка та його агітаційну активність під час поїздок до областей України. Це було пов’язано із де-факто поєднанням офіційних та агітаційних приводів для привернення уваги виборців до кандидатури Петра Порошенка», - зазначається у звіті. Такий характер здійснення передвиборної кампанії чинним президентом України, вважають в ОПОРІ, створює незадовільні умови для забезпечення принципу конкурентності виборів та принципу рівності умов і можливостей кандидатів на пост президента України.

Читайте такожНа Львівщині "замінували" площу, де сьогодні має виступити Порошенко

«Паралельно із проведенням у областях засідань Ради регіонального розвитку всеукраїнського розмаху отримала діяльність із розповсюдження матеріалів з питань планів розвитку територій та інших аспектів регіональної політики. Ці матеріали містять інформацію про ініціативи президента України у сфері децентралізації та розвитку територій, обговорення планів розвитку територіальних громад і регіонів в цілому, діяльності Ради регіонального розвитку. Зокрема, у друкованих матеріалах фігурують звернення голів ОДА та РДА, посадових осіб органів місцевого самоврядування. Окремо зазначається, що обговорення перспективних планів розвитку областей та регіонів відбувається на основі указу президента України «Про додаткові заходи із забезпечення реформ з децентралізації влади» від 06 грудня 2018 року», - наголосили в організації.

Читайте такожПорошенко у березні отримав майже 90 мільйонів гривень

Зазначається, що як правило, до матеріалів додавався поштовий конверт для зворотного зв’язку громадянина із Радою регіонального розвитку за адресою Адміністрації президента України у місті Київ.

Спостерігачі ОПОРИ також висловлювали занепокоєння виявленими випадками залучення працівників бюджетних організацій до прямої та непрямої агітації на підтримку кандидата Порошенка. До прикладу, зазначають у громадянській мережі, у Львівській області учасниками агітаційних груп кандидата часто є працівниками соціальних служб, відділень ДП “Укрпошти” або інших бюджетних організацій. Так, начальник відділу соціального захисту населення Яворівської РДА (Львівської області) Уляна Ганусяк, яка виконує функції працівника виборчого штабу Петра Порошенка у районі, у коментарі спостерігачу ОПОРИ пояснила наявну практику бажанням громадян отримати додатковий прибуток під час виборів.