Щодо іншої друкованої продукції можуть виникнути проблеми \ фото УНІАН

У Центральній виборчій комісії (ЦВК) заявили, що без жодних проблем можуть бути надруковані тільки виборчі бюлетені, а щодо іншої друкованої продукції можуть виникнути проблеми.

Читайте такожВ Україні розпочалася виборча кампанія з дострокових виборів у Раду

Про це в коментарі УНІАН та ГО "ОПОРА" повідомив заступник голови ЦВК Євген Радченко, відповідаючи на запитання, чи буде тепер у зв'язку з наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі вся продукція надрукована у встановлені законодавством строки.

Відео дня

"Я наголошую, що є ще ціла низка продукції друкованої, яка має використовуватись, відповідно до закону про вибори народних депутатів... Зокрема, це плакати партій-суб'єктів виборчого процесу, щодо яких оголошено торги, і вони ніде не скасовані, бо підстав їх скасовувати нема. І вони відбудуться, і все встигнемо зробити, в разі якщо не настануть обставини, передбачені законом про публічні закупівлі, а саме: якщо буде більше, ніж один учасник, якщо будуть належно оформлені документи учасників і не буде скарг до Антимонопольного комітету", - зазначив він.

За його словами, крім плакатів, це бланки протоколів окружних виборчих комісій про результати підрахунку голосів, акти та інші документи, які необхідні для забезпечення діяльності виборчих комісій.

"Тому я б не говорив, що вчасно буде надруковано все. Тільки бюлетені будуть надруковані без жодних проблем", - додав він.

Як повідомляв УНІАН, у ЦВК неодноразово заявляли, що строки публічних закупівель не враховують швидкоплинності виборчого процесу та не відповідають встановленим законодавством строкам організації виборів, зокрема, позачергових виборів народних депутатів.

22 травня президент вніс до Верховної Ради законопроект про внесення змін до закону «Про публічні закупівлі» щодо здійснення закупівель під час виборчого процесу (№ 10317) та визначив його як невідкладний. Цього ж дня парламент провалив голосування щодо включення до порядку денного президентського законопроекту, за його включення проголосували 127 народних депутатів із 253 зареєстрованих у сесійній залі.

29 травня відбулася робоча нарада, за результатами якої Мінекономіки видало наказ «Про внесення змін до Порядку визначення предмета закупівлі», який 6 червня було опубліковано в «Урядовому кур'єрі».

Цим наказом Мінекономіки дозволило ЦВК тимчасово розбивати великі закупівлі на малі та укладати прямі договори без оголошення тендеру.

7 червня у Мінекономіки заявили, що ЦВК не потрібно проводити відкриті торги на закупівлю бюлетенів, адже закон про публічні закупівлі не поширюється на виготовлення бланків документів, що мають спеціальні елементи захисту, а також бланків документів суворої звітності (в даному випадку - виборчі бюлетені).

"Не може бути жодних сумнівів в тому, що ЦВК друкує саме бланки документів, а не самі документи. Відтак, у ЦВК немає потреби проводити відкриті торги на закупівлю послуги друку бюлетенів", - наголосили у міністерстві.