Ілюстрація / REUTERS

Особливостями нинішньої парламентської виборчої кампанії є використання концертних і шоу-технологій та «клонів».

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив генеральний директор Всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України» (КВУ), народний депутат Олексій Кошель на брифінгу в Києві.

За його словами, на всеукраїнському рівні і в мажоритарних округах «ми бачимо сплеск використання концертних технологій та шоу-технологій». При цьому він зауважив, що в останніх виборчих кампаніях – в парламентській кампанії 2014 року і виборів до місцевих рад подібні технології майже не використовувалися – «це були винятки з правила, бо під час гострої фази війни було некоректно з боку кандидатів використовувати шоу, концертні, розважальні технології».

Відео дня

Читайте такожЗ’явився свіжий рейтинг політсил: "Голос" виривається на третє місце і залишає позаду "ЄС" та "Батьківщину"

Кошель вважає, що кілька політичних сил зробили концертну діяльність одним із головних компонентів своєї виборчої кампанії, зокрема, партія «Голос» Святослава Вакарчука - це концерти для глядачів, для виборців, які мають можливість збирати величезні зали.

Гендиректор КВУ констатує, що схожу технологію може використати партія «Слуга народу», бо вже зараз група «Кvartal Fest» оголосила про те, що в 19 містах України відбудуться концерти цієї групи.

«А лідер Аграрної партії Михайло Поплавський проводить активну «бордову» кампанію, де повідомляє виборцям про свої концерти, які, щоправда, відбудуться у грудні цього року після завершення виборів», - сказав Кошель.

«У мажоритарних округах в усіх без винятку регіонах ця технологія є масовою - від залучення артистів всеукраїнського рівня до місцевих колективів», - повідомив він, додавши, що «вибори у нас відбуваються в розважальному концертному форматі, і ця технологія є однією з ключових, що впливає на якість виборчої кампанії».

Кошель зауважив, що законодавство дозволяє проведення концертів, вистав, змагань під час виборчої кампанії. Але в разі, сказав він, якщо кандидат чи політична партія не самостійно організовує концерт, а просто роздає безкоштовні квитки на концерт і в разі, якщо ринкова вартість цих квитків перевищує 58 грн, то це може вважатися технологією прямого підкупу виборців, і за це передбачено відповідальність включно із кримінальною.

Він вважає необхідними зміни до законодавства, бо «якщо ми організовуємо концерт відомого виконавця для виборців, то це є точно такою самою формою непрямого підкупу, як роздача товарів і послуг».

«Зараз парламенту при роботі над Виборчим кодексом потрібно винести за дужки такі форми виборчої агітації, як концерти і спортивні змагання», - переконаний він.

За його словами, на виборах має бути змагання ідей і програм.

Як наголосив гендиректор КВУ, тенденцією номер 2 на цих дострокових парламентських виборах є клони.

«Ми бачимо не просто масову реєстрацію клонів, а просто атаку клонів - їх величезна кількість», - сказав Кошель.

Він нагадав, що у виборчому окрузі 92 зареєстровано чотири кандидати на прізвище Гудзенко, у виборчому окрузі 48 - два Єфімова, у виборчому окрузі 37- два Кравченка.

Це, на його думку, не є особливістю нинішньої кампанії, бо подібні ситуації були й на минулих виборах. Але під час цих виборів дана технологія використовується дуже активно, зокрема, щодо партії «Слуга народу».

«Лише у Дніпропетровській області зареєстровані більше 20 кандидатів, які використовують тим чи іншим чином бренд «Слуги народу» - це громадська організація «Слуга народу», це товариство з обмеженою відповідальністю «Команда Зе» і ще кілька варіацій», - додав голова КВУ.

Він зазначив, що станом на вчорашній вечір було зареєстровано 9 клонів Зеленського - 7 з прізвищем Зеленський і два – Зелінський, причому майже всі вони або пенсіонери, або безробітні.

«Ми маємо підстави підозрювати, що вони можуть в мажоритарних округах відтягнути частину голосів неуважних виборців», - звернув увагу Кошель.

На його думку, «боротися з цим майже неможливо, принаймні, до 21 липня».

«Тому звернення відповідної політичної партії (йдеться про партію «Слуга народу» - УНІАН) до Міністерства внутрішніх справ України і Генеральної прокуратури буде безрезультатним. Очевидно, в більшості випадків, але ці питання необхідно регулювати на базі чинного законодавства», - підсумував гендиректор КВУ.