Медреформа в Україні триває / фото УНІАН

У 2019 році Міністерство охорони здоров'я України впроваджує електронні медичні записи, що мають стати першим кроком до безпаперової роботи лікарів.

Про це повідомила прес-служба відомства.

"Електронний медичний запис — це елемент даних про пацієнта, що збирається в закладі охорони здоров’я та зазвичай зберігається в медичних інформаційних системах (МІС), якими користується цей заклад. У 2019 році дані будуть передаватися в електронну медичну картку, робота якої забезпечується державою. Дані можуть збиратися в декількох закладах, і завдяки тому, що вони зберігаються в централізованій системі, в подальшому будь-який заклад охорони здоров’я та будь-який лікар можуть мати доступ до цих даних практично в цілодобовому режимі 24/7, але в тому обсязі, який дозволив пацієнт і який є необхідним для надання медичних послуг. Таким чином, вирішується проблема, коли в різних закладах у пацієнта різні картки і записи і дуже часто жоден з цих наборів документів не містить вичерпної інформації про пацієнта", - пояснили в МОЗ.

Відео дня

Читайте такожВ Україні анонсували наступний етап медреформи: подробиці

Дані до електронної медичної картки збираються через встановлені в закладах охорони здоров’я МІС та відправляються до Центральної бази даних.

Завдяки централізованому зберіганню даних МОЗ України та НСЗУ можуть обробляти знеособлені дані для ефективного управління системою охорони здоров’я. Також НСЗУ може аналізувати дані для управління якістю медичних послуг. Крім того, дані гарантовано доступні для пацієнта й лікаря, який його обслуговує. Доступ до централізованих даних існує незалежно від того, чи працюють сервери в закладі, з якого вносилась інформація, чи є в нього зв’язок з Інтернетом тощо.

Водночас, заклади охорони здоров’я можуть переходити з однієї МІС на іншу без втрати ключових даних, адже ці дані зберігаються в централізованій системі.