За останній тиждень на грип та ГРВІ захворіли понад 190 тисяч осіб / фото УНІАН

Всесвітня організація охорони здоров'я назвала головні загрози в 2019 році. Багато з них стосуються й України.

Всього в списку ВООЗ десять загроз. Однією з головних небезпек 2019-го експерти організації називають глобальну пандемію грипу, пише "Сегодня".

Грип та вакцини

"Єдине, чого ми не знаємо, — коли вона станеться і наскільки серйозною буде", — йдеться у звіті.

Відео дня

За словами вірусолога Алли Мироненко, тема актуальна й для України.

"Населення планети збільшується, а грип легше поширюється у великих групах людей. Зараз багато українців почали часто літати в інші країни, а значить, можуть легко завезти вірус. Останній серйозний спалах вірусу грипу ми спостерігали в 2009 році", — пригадує експерт.

Читайте такожМОЗ не оголошуватиме епідемію кору

Згідно з даними Центру громадського здоров'я, тільки за останній тиждень на грип та ГРВІ захворіли понад 190 тисяч осіб. Половина з них — діти. Порівняно з попереднім тижнем, кількість хворих збільшилася на 20 тисяч осіб.

Відмова від вакцинації

Ще одна небезпека — відмова від вакцинації. У ВООЗ зазначають, що це може звести нанівець прогрес у боротьбі з хворобами, які вдалося перемогти за рахунок вакцин. Ця проблема актуальна і для нас — тільки за цей тиждень на кір захворіли 3450 осіб (1948 з них — діти), а за останній місяць у лікарні з цією недугою потрапили майже 8,5 тисяч українців. 

Діабет, повітря, ВІЛ

До свого списку ВООЗ включила також й неінфекційні захворювання — цукровий діабет, рак і хвороби серця. В організації кажуть, що саме вони стають причиною 70% всіх смертей у світі (41 млн осіб).

"Для нас і діабет, і хвороби серця — давно виклик, — каже терапевт Тамара Глинник. — Все ускладнює ще й те, що пацієнти часто навіть і не підозрюють, що у них діабет. Офіційно у нас в країні майже мільйон діабетиків, але різні експерти говорять, що два мільйони українців про свою хворобу навіть не підозрюють. Я на роботі з такими людьми періодично стикаюся. Намагаюся пояснювати іншим пацієнтам, але поки навіть не знаю, як виправити цю ситуацію. Може, це зміниться, коли люди почнуть по-іншому ставитися до свого здоров'я".

Читайте такожНе беріть приклад з Ляшка: Супрун розповіла, де можна знайте вакцини

Еколог Володимир Борейко каже, що для України актуальною є й інша загроза, зазначена у списку, — забруднення повітря.

"Про що можна говорити, коли у нас деякі міста регулярно входять до рейтингу найбільш забруднених в Європі? Щоб виправити ситуацію, потрібно серйозно змінювати законодавчу базу. У нас тільки з цього року почали реально штрафувати підприємства за забруднення повітря", — пояснює він.

Серед ризиків цього року експерти ВООЗ називають і ВІЛ. У Центрі громадського здоров'я відзначають — з 2015 року в Україні зростає кількість нових випадків зараження (приблизно на 1000 в рік) і кількість смертей (збільшується на 100-120 в рік). Тільки за минулий рік лікарі зареєстрували 18 тисяч нових випадків.

Світ

Існують і загрози, поки далекі від України. У списку — Ебола, від якої в Конго вже померли 460 осіб, вірус Зіка і Ніпах (викликає запалення мозку), а також коронавірус респіраторного синдрому, який поширений на Близькому Сході. Крім того, звертають увагу експерти ВООЗ і на лихоманку Денге, яка характерна для Африки та Південно-Східної Азії.