REUTERS

Статистичні дані мільйонів людей, які збиралися науковцями після вакцинації, свідчать, що вакцини не вбивають, вони зберігають життя. 

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила в.о.глави МОЗ Уляна Супрун. Вона наголосила, що після щеплення не означає в результаті щеплення.

"На жаль, поширювати чутки про можливі реакції начебто через щеплення простіше, аніж розібратися в ситуації. І ми отримуємо чергову хвилю паніки, ще до результатів дослідження", - зазначила виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я.

Відео дня

То ж які причини хвороб чи смерті в кейсах антиваксерів (противників вакцинації, - УНІАН.), які сталися після вакцинації за останні 70 років? Ось найбільш часті з них:

- вакцини не створили одразу ідеальними - перші вакцини справді могли давати небезпечні наслідки. Тому були випадки, коли низку зареєстрованих вакцин вилучали з обігу, припиняли використовувати;

 - хибні висновки - деякі випадки вилучення вакцин були надмірними та невиправданими засобами перестороги;

 - вразливість немовлят, не зумовлена вакцинацією - у перші два роки діти, на жаль, мають вищі ризик померти, ніж у старшому віці, але не через вакцини, а через низку факторів: синдром раптової дитячої смерті, вроджені хвороби, нещасні випадки (наприклад, коли мама у сні своїм тілом придушує дитинку) та, навіть, новоутворення. Діти, народжені із малою вагою і ті, що погано її набирають, і перші два роки життя помирають частіше, ніж діти із нормальною;

- анафілактичний шок - це миттєва системна реакція імунної системи - гіперчутливості, яка може бути фатальною. Вона розвивається упродовж хвилин після введення вакцини;

- імунодефіцит - побічна реакція на щеплення живими вакцинами може статися через порушення роботи імунної системи, а саме через первинний (вроджений) та набутий (вторинний) імунодефіцити, що може розвинутися, наприклад, через протипухлинну хіміотерапію. Після щеплень від кору в США померло шестеро осіб, всі із різними випадками імунодефіцитних станів, в тому числі через тривале лікування кортикостероїдами. Самі по собі імунодефіцити є загрозою для життя і роблять вас чутливими до тяжкого перебігу інфекцій;

Читайте такожНа Львівщині почали спецоперацію з вакцинації школярів від кору

- синдром Гієна-Барре - це рідкісна патологія, коли власна імунна система пошкоджує свою ж нервову систему;

- синкопа (знепритомнення) - деякі люди реагують на ін’єкцію раптовим падінням тиску, знепритомненням;

- аутоімунний/запальний синдром, викликаний ад’ювантами або синдром Шонфельда - до складу вакцин входять речовини, що підсилюють імунну відповідь на вакцини - ад’юванти. В генетично схильних людей із родинною історією аутоімунних хвороб такі речовини, а також, наприклад, силіконові грудні імпланти, сквален та гваякол, що присутні в віскі, можуть викликати хронічну втому, синдром подразненого кишківника та слабкість та навіть смерть. Синдром Шонфельда пов’язують із вакцинами проти вірусу папіломи людини та грипу. Але слід розуміти, що річ не в самих вакцинах, а в індивідуальній чутливості, що зустрічається вкрай рідкісно.

Супрун наголосила, що в Україні всі несприятливі реакції після щеплень ретельно відстежуються. Протягом 30 днів після вакцинації кожен випадок реакцій, який не входить в очікувані для цієї вакцини, обов’язково фіксується лікарем. Інформація про цей випадок передається до лабораторних центрів на національному рівні, де досліджується взаємозв'язок між ним і вакциною.

"30 смертей від кору - це факт. Жодного випадку смерті від вакцин в Україні не було зафіксовано за весь період незалежності. Це теж факт", - підсумувала в.о. глави МОЗ.