Куріння — актуальна проблема охорони здоров'я та фактор ризику розвитку багатьох захворювань. У світі курять 1,3 млрд людей, а 7 млн щороку вмирають від наслідків вдихання сигаретного диму.

Ефективним та рентабельним способом покращення ситуації й профілактики неінфекційних захворювань вважається повна відмова від куріння. Саме лікарі – одна з головних ланок у досягненні цієї мети, оскільки при відмові від куріння найскладнішим є подолання залежності.

В Україні, за даними епідеміологічного обстеження міського населення у віці 18-64 років, після перенесеного інфаркту міокарда продовжує курити кожен 5-й чоловік та кожна 10-а жінка. Попри те, що 60%-90% курців говорять про бажання кинути, тільки 30% повідомляють про серйозні спроби. Самостійно це вдається лише 5-7%.

Відео дня

Загальноприйнята стратегія будується на жорстких заборонах та нульовій толерантності до курців, але такі дії не враховують наявності тютюнової залежності та тому малоефективні. У доповіді «Зменшення шкоди при нікотиновій залежності» Королівської колегії лікарів Великої Британії розглядається стратегія «зменшення шкоди». Вона пропонує перегляд цілей лікування. Якщо при традиційній терапії задача — повна відмова від куріння, то стратегія зменшення шкоди полягає в усуненні  токсичних речовин, що утворюються під час горіння тютюну, та задоволенні звички шляхом надходження чистого нікотину.

Стратегія зменшення шкоди передбачає перехід на продукти зниженого ризику: препарати нікотинозамісної терапії та електронні системи доставки нікотину (ЕСДН) — електронні сигарети та системи нагрівання тютюну. Використання ЕСДН має дві цілі: зниження негативних наслідків для здоров'я та поступове скорочення інтенсивності куріння, аж до повної відмови.

У міжнародних рекомендаціях із профілактики та лікування тютюнової залежності все частіше ЕСДН розглядаються як засіб відмови від куріння. Але відсутність єдиної думки в експертному середовищі призводить до того, що медичні працівники вимушені користуватися власними судженнями. З метою оцінити думку медичної спільноти щодо ЕСДН в Україні «Інститут кардіології імені академіка М.Д. Стражеска» провів опитування серед 305 лікарів. Результати, опубліковані у виданні «Здоров'я України», показали: 

  1. Незалежно від спеціалізації або статусу куріння, 97% лікарів погоджуються зі шкодою куріння та його негативним впливом на розвиток серцево-судинних захворювань.
  2. 6 із 10 ототожнюють шкоду нікотину з іншими компонентами тютюнового диму, та тільки 5% розглядають нікотин як порівняно безпечну речовину, що свідчить про сформовані помилкові судження, адже нікотин не призводить до захворювань, пов'язаних із курінням.
  3. 32,5% респондентів вважають препарати НЗТ (нікотинзамісної терапії) ефективним способом відмови від куріння. 42,6% розглядають їх як засоби, що допомагають пацієнтам знизити інтенсивність куріння та зменшити вплив на організм.
  4. 43% розглядають ЕСДН як підвид НЗТ, здатний задовольнити потяг та справлятися з психологічною залежністю. 22% впевнені в ефективності ЕС як способі відмови від куріння. 39,3% розглядає їх як відносно безпечний спосіб отримання нікотину.
  5. Попри обережність, в оцінці ефективності та безпечності ЕС, 56,4% підтримують перехід пацієнтів від куріння традиційних сигарет на альтернативні продукти.

Спеціалісти хочуть отримувати більше наукової інформації про використання ЕСДН у якості засобу відмови від куріння та зниження шкоди для допомоги у подоланні тютюнової залежності. Інформованість медичної спільноти дозволить спростувати стереотипи навколо використання таких продуктів, зробити їх більш доступними та, як результат, може сприяти скороченню куріння.

Тоді як в Україні такий підхід тільки набирає обертів, розвинуті країни вже отримали перші результати. Уряди країн ЄС, США, Канади та Австралії повністю або частково оплачують призначене спеціалістом лікування нікотинізму за допомогою ЕСДН, вважаючи це економічно вигідним. А Велика Британія, Норвегія, Швеція та Ісландія продемонстрували життєздатність стратегії зменшення шкоди у скороченні частоти традиційного куріння та зменшення до рекордно низьких показників смертності, зумовленої споживанням тютюну.