Контактний шлях передачі лептоспірозу реалізується при догляді за сільськогосподарськими тваринами / фото УНІАН

У районі р. Самара на Дніпропетровщині виявлено природні осередки лептоспірозу.

Так, в м. Перещепине, с. Кільчень, с. Пищанка, смт. Губиниха періодично реєструються випадки захворювання серед людей, передає місцевий сайт НМ.

Резервуар інфекції у природі — гризуни: миші, щури. Збудник захворювання довгий час виділяється із сечею в довкілля, внаслідок чого забруднюється трава і вода. Це сприяє захворюванню диких і домашніх тварин (великої рогатої худоби, коней, свиней).

Відео дня

Читайте такожВ Україні почастішали випадки захворювання на лептоспіроз

Основний шлях передачі інфекції — водний і харчовий. Випадки зараження лептоспірозом часто пов'язані із сінокосом та іншими сільськогосподарськими роботами на затоплених територіях, з купанням, риболовлею, вживанням забрудненої води та харчових продуктів.

Контактний шлях передачі лептоспірозу реалізується при догляді за сільськогосподарськими тваринами.

Інкубаційний період (період від початку зараження до появи перших ознак захворювання) становить 5 — 12 днів. Початок захворювання характеризується лихоманкою, різким підвищенням температури до 39-40 градусів, Головними й сильними м'язовими болями (особливо виражені болі в литкових м'язах). Можуть бути жовтяниця, почервоніння обличчя, запалення слизової оболонки очей, висипання, ангіна та ін.

Лептоспіроз — особливо небезпечне інфекційне захворювання, яке вражає і людей, і тварин. Збудником інфекції є мікроорганізми — лептоспіри.