REUTERS

В Україні не знайшлося жодної фірми-утилізатора, яка б правильно знищувала медичні відходи, які утворюються в результаті діагностики та лікування коронавірусу, написав на сторінці у Facebook тимчасово виконуючий обов'язки голови Державної екологічної інспекції Єгор Фірсов.

«Нещодавно ми зіткнулися з важливою проблемою. Пам’ятаєте історію з карантином у Нових Санжарах? Там постало питання, а що робити з медичним інвентарем, інструментами, аналізами крові і таке інше, якщо вірус все ж діагностують. Хто має знищити\утилізувати всі ці небезпечні речі? Виявилось, що у країні, де список утилізаторів складається з сотень фірм, не знайшлося жодної, яка б була готова це робити. Жодної! Одні не мають обладнання, другі – спеціалістів, треті просто бояться… і так по всьому списку. Погодьтеся, це неадекватна ситуація», - зазначив він.

Читайте такожУ Чернівцях госпіталізували жінку з підозрою на коронавірус

Відео дня

За словами Фірсова, у зв'язку з цим постало питання про проведення перевірок всіх компаній-утилізаторів, щоб виявити, хто працює згідно з нормами, а хто «торгує документами».

«… постало справедливе питання: а може варто проінспектувати всіх утилізаторів і зрозуміти, хто з них дійсно працює, а хто лише торгує документами. Адже ця ситуація стосується не тільки утилізації медичних відходів, те ж саме і з відпрацьованими маслами, і з буровими відходами (нафтовидобування), батарейками, фармацевтичними відходами та інш.», - написав він.

За інформацією очільника Інспекції, більшість компаній отримали ліцензії, але замість реальної утилізації зливають або викидають небезпечні відходи.

«… одним з державних органів, хто має контролювати цю діяльність – є Держекоінспекція. Вже давно потрібно було навести лад у цій сфері. Всі знають, що це одна з найтемніших та найкорупційніших сфер діяльності», - повідомив Фірсов.

Він зазначив, що для того, щоб глибше вивчити проблеми галузі і визначитися з тими, хто готовий утилізувати медичні та інші небезпечні відходи, Держекоінспекція запрошує представників компаній-утилізаторів на нараду 17 березня.

Довідка УНІАН. Наприкінці грудня 2019 року влада Китаю повідомила про спалах пневмонії невстановленого походження в місті Ухань. Збудником захворювання став новий тип коронавірусу COVID-19. Вірус передається від людини до людини, інкубаційний період становить близько двох тижнів.

В Україні на сьогодні зафіксовано три лабораторно підтверджених випадки інфікування коронавірусом.

Кабінет міністрів затвердив обмежувальні заходи через загрозу епідемії коронавірусної інфекції в Україні та для недопущення поширення COVID-19, в тому числі заплановано введення карантину у навчальних закладах з 12 березня по 3 квітня.