Якість повітря в Києві помітно погіршилася / УНІАН

Забруднення повітря в Києві найбільше відчули ті, хто має алергію і хронічні захворювання легень - у них виникли головний біль, кашель, утруднення дихання і подразнення очей.

Також дісталося домашнім тваринам, повідомляє ТСН.

"Я прокидалася вночі кілька разів від того, що не можу дихати. Допомогли антигістамінні препарати", - розповідає Марія Соломіна, мешканка передмістя столиці. Для того, щоб вночі в будинок не потрапив їдкий смог, жінка завісила двері простирадлом. Не витримав такого повітря та її пес Рекс.

Читайте такожЦГЗ оприлюднив поради, як захиститись від шкідливого впливу продуктів горіння

"Рекс вчора почав кашляти, я намагалася занести його в будинок, але оскільки він не бачить, з ним дуже важко це зробити", - зазначає жінка.

Медики кажуть, що цей смог приніс токсичні речовини, але на щастя, вони швидко розчиняються і їх концентрація в повітрі не дуже висока. Однак, тих, хто встиг відчути це на собі - чимало.

"Найбільший ризик - це маленькі діти, це люди, які мають хронічні захворювання дихальної системи. Також високий ризик у людей, які мають хронічні захворювання легенів. Бо що може бути загострення - дуже посилюється ризик вторинних ускладнень при вірусних захворюваннях", - розповідає завідуючий відділенням гострих інтоксикацій київської лікарні Олександр Урін.

Читайте такожКПП на в'їхав їздах до Києва: стало відомо, у скількох осіб за добу виявлено підвищену температуру

Кияни на вулиці говорять, що більше незручностей їм завдала вчорашня піщана буря, а симптомів отруєння смогом не відчули.

"Це може посилити не тільки сезонну алергію, яка є весняної в сезон цвітіння дерев, але і ті інші види алергії через частинки пилу, які можуть містити пилок тих рослин, що давно відцвіли минулого року", - розповідає алергологиня.

Щоб звести до мінімуму шкоду для здоров'я при такому повітрі, треба щільно закривати вікна і двері, ретельно та регулярно проводити вологе прибирання і пити багато води. У Міністерстві охорони здоров'я радять не вживати алкоголю і не курити, щоб зменшити навантаження на організм. А якщо в наявності є побутовий очисник повітря, обов'язково їм користуватися. І головне - залишатися вдома і не виходити на вулицю.

Як повідомляв УНІАН, увечері в п'ятницю Київ знову очолив рейтинг міст світу з найбільш забрудненим повітрям.