Американські вчені досліджували роль білка TLR5 у контролі бактеріального середовища кишечника. Вони стверджують, що порушення балансу веде до ожиріння, а бактерії-шкідники можуть передаватися іншим організмам. Робота вчених опублікована в журналі Science.

Ендрю Гевіртц з університету Еморі і його колеги вивчали мишей, у яких був відсутній ген, відповідальний за виробництво білка TLR5.

Експерименти дали несподіваний результат: генно-модифіковані миші були на 20% важчі і з`їдали приблизно на 10% більше їжі, ніж їхні "звичайні" родичі. Крім того, миші, позбавлені білка TLR5, відрізнялися підвищеним кров`яним тиском і високим рівнем холестерину. Коли модифікованих мишей обмежували в їжі, вони втрачали вагу, однак при цьому зберігали підвищену резистентність до інсуліну (причина діабету другого типу).

Відео дня

Таким чином, TLR5-дефіцитні миші демонстрували весь "набір" симптомів, який у людей веде до ожиріння, високого ризику серцево-судинних захворювань і діабету.

Попередні дослідження показали, що білок TLR5 відіграє важливу роль у контролі бактеріального середовища кишечника. Цей білок допомагає клітинам розпізнавати флагелін - головний компонент флагел, органів, які бактерії використовують для пересування.

"Кишечник населяє складна сукупність мікробів, серед яких є  "добрі" і "погані". Ми можемо уявити собі білок TLR5 як шерифа, який допомагає законослухняним жителям впоратися із баламутами. Приберіть TLR5 -  і безпека громади буде зруйнована", - відзначає Гевіртц.

Подальші дослідження показали, що TLR5-дефіцитні миші володіють особливим набором бактерій, які, зокрема, підвищують здатність організму засвоювати калорії з їжі.

Виявилося, що модифіковані миші можуть передавати шкідливі бактерії звичайним родичам, заражаючи їх таким чином схильністю до ожиріння.

Бактеріальне наповнення кишечника у людей, як вважається, успадковується від матері, і залишається відносно стабільним, однак може змінюватися під впливом режиму харчування і під дією антибіотиків. Нове дослідження вперше показало, що бактерії можуть безпосередньо впливати на апетит.

Як повідомлялося, вченим вдалося скласти найбільш повну карту бактеріальної флори кишечника, виявивши близько тисячі видів бактерій.

www.rian.ru