Без сумнівів, нова хвиля COVID-19 буде в Україні, адже штам "Дельта" у нас вже зафіксований. Якби в країні не відбулися масові святкування Дня незалежності, потім Дня знань (адже було багато заходів), то рівень поширення не збільшувався б суттєво, а рівень госпіталізацій досягав би рівня 500-800 госпіталізацій. Але зважаючи, що масові святкування відбулися, ми будемо мати збільшення і нових випадків COVID-19, і госпіталізацій.

Маємо сподіватись, що поширення коронавірусу буде не настільки стрімке, як рік тому чи навесні.

Якщо подивитись на те, що відбувається у світі, варто зазначити, що станом на зараз офіційно перехворілих на коронавірус у кожній країні приблизно 15-20%. Це в середньому. Хоча, звісно, є й такі країни, як Індія, де "офіційно" перехворіли лише 2,2% населення.

Відео дня

В Україні за офіційними даними теж перехворіли досить невеликий відсоток громадян. Але приблизно ми розуміємо, що це десь 10 млн українців. І нашим першим рятувальним колом під час чергової хвилі COVID-19 має стати те, що ті, хто вже перехворів, вдруге будуть хворіти не так часто.

Читайте такожЗагрожує важка форма: епідеміолог попередила, кому в Україні найбільше побоюватися COVID-19В основному, під загрозою поширення вірусу перебувають ті, хто ще не хворів. І не має значення, вакциновані вони, чи ні.

Друге рятувальне коло для України – вакцинація. В нашій країні перехворіли вже 10 млн осіб, а близько 4 млн вже вакциновані, це дозволяє сподіватися, що, ймовірно, під час нової хвилі COVID-19 у нас може бути до 1,5-2 тисяч госпіталізацій на добу. І поступово ця кількість буде знижуватись. Будемо сподіватись, до 400-600 госпіталізацій на день.

Однак, тут варто брати до уваги те, про що останнім часом говорять багато медиків – перед стартом цієї хвилі COVID-19, щоб не витрачати зайвого часу, треба зосередитися на вакцинації груп ризику та старшого населення. Адже саме вони – найбільш незахищені і мають дуже великі шанси потрапити до лікарень. Про це свідчить і міжнародний досвід – як Ізраїлю, так і Європи з США.

А от вакцинація педагогів, яка відбувається, або вакцинація дітей та підлітків, про що багато говорять, не вплине на поширення вірусу. Це не допомагає і не допоможе в плані розповсюдження "Дельти". Проблема залишається.

В основному, під загрозою поширення вірусу перебувають ті, хто ще не хворів. І не має значення, вакциновані вони, чи ні

Так, діти та підлітки, на щастя, переносять хворобу значно легше, ніж дорослі. І щеплення педагогів захищає саме їх від важкого перебігу хвороби й можливої госпіталізації. Але, як я вже зазначив, особливий акцент з приводу вакцинації зараз варто робити на старшому населенні.

Ще одне рятувальне коло, яке варто було б перейняти у більшої частини цивілізованих країн – це масове тестування людей, у яких є ознаки ГРВІ та симптоми ковіду. Зокрема, тих, хто звертається до лікарів з високою температурою.

Таких громадян максимально швидко тестують та їзолюють у разі виявлення коронавірусу. Це єдиний метод, який дає чудовий результат у призупиненні хвилі COVID-19.

І ще одне. Медична система в Україні наразі разів у п’ять краще підготовлена до чергової хвилі COVID-19, ніж це було минулого року чи навесні. А українські медики мають великий досвід лікування пацієнтів з ковідом.