Користь та шкода чорної смородини / фото ua.depositphotos.com

Чорна смородина – надзвичайно популярна й дуже смачна ягода. Її часто використовують в кулінарії. З чорних ягідок, зокрема, виходять чудові компоти, муси, вино або начинки для пирогів. Але, окрім чудових смакових якостей, вона ще має низку корисних властивостей.

Чим корисна чорна смородина

Читайте такожАбрикоси – чим корисні та кому протипоказані

Соковита чорна ягода є джерелом безлічі вітамінів та інших речовин, важливих для підтримки здоров'я людини.

Відео дня

Так, у чорній смородині міститься величезна кількість вітаміну С, навіть у лимоні його в десять разів менше. Тому вона корисна при авітамінозі та під час застуди.

У списку її корисних складових й інші вітаміни (Е, D, Р, К та вітаміни групи В), а також пектин, каротиноїди, ефірна олія, цукру, дубильні речовини, органічні кислоти, солі фосфору, калію й заліза.

Чимало корисних речовин є й у листі смородини, серед яких – вітамін С, магній, срібло, марганець, сірка, мідь, свинець та ефірна олія.

Чорна смородина вважається низькокалорійним продуктом, оскільки в сирому вигляді вона містить близько 53 кКал.

Коли та як допомагає чорна смородина 

У разі регулярного вживання в їжу смородини відзначається підвищення тонусу організму і його опірність різноманітним інфекціям.

Так, плоди чорної смородини мають такі здатності:

  • поповнюють запаси вітамінів при авітамінозах;
  • посилюють опірність організму під час хвороби, зміцнюють імунітет;
  • поліпшують апетит і травлення;
  • покращують роботу серця;
  • корисні при цукровому діабеті,
  • корисні при гастритах зі зниженою кислотністю і захворюваннях кишечника.
Чорна смородина - корисні властивості / фото elektro-sadovnik.ru

Смородинові листя, своєю чергою, мають жарознижуючу, дезінфікуючу, тонізуючу, сечогінну властивість. У вигляді відварів застосовуються для лікування: застуди, порушення травлення, діареї, патологій нирок та сечовидільної системи.

Шкода і протипоказання до вживання смородини

Читайте такожЯк правильно заморозити полуницю: способи та корисні поради

Ягоди чорної смородини протипоказані в разі алергії та індивідуальної непереносимості.

Смородину не можна застосовувати при гепатиті, гастритах і виразках шлунка з підвищеною кислотністю шлункового соку, при тромбофлебіті та підвищеному згортанні крові.

100% сік чорної смородини не рекомендують вживати маленьким дітям, адже він може викликати алергічну реакцію. У період вагітності та годування груддю з приводу вживання ягід чорної смородини краще проконсультуватися з лікарем.