
Чорна смородина – надзвичайно популярна й дуже смачна ягода. Її часто використовують в кулінарії. З чорних ягідок, зокрема, виходять чудові компоти, муси, вино або начинки для пирогів. Але, окрім чудових смакових якостей, вона ще має низку корисних властивостей.
Чим корисна чорна смородина
Читайте такожАбрикоси – чим корисні та кому протипоказані
Соковита чорна ягода є джерелом безлічі вітамінів та інших речовин, важливих для підтримки здоров'я людини.
Так, у чорній смородині міститься величезна кількість вітаміну С, навіть у лимоні його в десять разів менше. Тому вона корисна при авітамінозі та під час застуди.
У списку її корисних складових й інші вітаміни (Е, D, Р, К та вітаміни групи В), а також пектин, каротиноїди, ефірна олія, цукру, дубильні речовини, органічні кислоти, солі фосфору, калію й заліза.
Чимало корисних речовин є й у листі смородини, серед яких – вітамін С, магній, срібло, марганець, сірка, мідь, свинець та ефірна олія.
Чорна смородина вважається низькокалорійним продуктом, оскільки в сирому вигляді вона містить близько 53 кКал.
Коли та як допомагає чорна смородина
У разі регулярного вживання в їжу смородини відзначається підвищення тонусу організму і його опірність різноманітним інфекціям.
Так, плоди чорної смородини мають такі здатності:
- поповнюють запаси вітамінів при авітамінозах;
- посилюють опірність організму під час хвороби, зміцнюють імунітет;
- поліпшують апетит і травлення;
- покращують роботу серця;
- корисні при цукровому діабеті,
- корисні при гастритах зі зниженою кислотністю і захворюваннях кишечника.

Смородинові листя, своєю чергою, мають жарознижуючу, дезінфікуючу, тонізуючу, сечогінну властивість. У вигляді відварів застосовуються для лікування: застуди, порушення травлення, діареї, патологій нирок та сечовидільної системи.
Шкода і протипоказання до вживання смородини
Читайте такожЯк правильно заморозити полуницю: способи та корисні поради
Ягоди чорної смородини протипоказані в разі алергії та індивідуальної непереносимості.
Смородину не можна застосовувати при гепатиті, гастритах і виразках шлунка з підвищеною кислотністю шлункового соку, при тромбофлебіті та підвищеному згортанні крові.
100% сік чорної смородини не рекомендують вживати маленьким дітям, адже він може викликати алергічну реакцію. У період вагітності та годування груддю з приводу вживання ягід чорної смородини краще проконсультуватися з лікарем.