Як захиститися від кліщів / фото: ua.depositphotos.com

З настанням тепла активізуються кліщі. Пік їхньої активності припадає на травень-червень та серпень-вересень.

Читайте такожТоп ефективних таблеток від молочниці

"Підчепити" кліща можна не лише в лісі, але й на дачній ділянці та гуляючи в міському парку. Улюблені місця "полювання" членистоногих – узбіччя стежок з невисокою травою та чагарниками.

Відео дня

Щорічно з укусами кліщів, за даними Міністерства охорони здоров’я України, до медичних закладів звертаються в середньому близько 20 тисяч людей.

Як уберегтися від укусу кліща: головні правила

  • Насамперед слід подбати про відповідне вбрання: найбільш безпечним буде одяг із довгими рукавами, світлого кольору, дуже бажано вдягнути штани і заправити їх у шкарпетки.
  • Впродовж прогулянки варто періодично оглядати себе і своїх близьких, аби виявити кліщів. Особливо ретельно обстежувати слід ділянки тіла, покриті волоссям.
  • На прогулянці краще триматися ближче до центру стежки та не заходити у траву обабіч: саме там кліщів найбільше.
  • Місце для привалів на природі варто звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м.
  • Для захисту від кліщів важливо використовувати спеціальні засоби, що відлякують кліщів. МОЗ радить застосовувати репелент. Він може бути у вигляді аерозолю або мазі.
  • Повернувшись додому, необхідно відразу зміняти одяг, випрати його і випрасувати. Те саме зробити з речами, якими користувалися на прогулянці. Просте витрушування не допоможе позбутися кліща.
  • Якщо на природу з собою брали домашнього улюбленця – його також слід ретельно оглянути на наявність кліщів.

Як виявити укус кліща

Кліщ присмоктується впродовж 15-20 хвилин, при цьому виділяючи анестезуючу рідину, що робить укус практично безболісним. Лише згодом виникає відчуття болю або дискомфорт на місці укусу. Триматися на тілі людини або тварини він може до 12 діб.

Укус кліща - що робити в разі виявлення / фото: ua.depositphotos.com

Дорослих кліщів, що присмокталися, найчастіше помічають через 2-3 дні: на місці укусу з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, а сам кліщ збільшується у розмірах.

Потрапити на тіло людини кліщі можуть й через деякий час, після відвідування зеленої зони, якщо залишились на одязі чи речах, або з букетами квітів, собаками чи іншими тваринами.

Що робити, якщо кліщ уже присмоктався

  • Одразу слід звернутися до лікаря. У травмпункті допоможуть видалити кліща, оброблять місце укусу й проконсультують щодо подальших дій.
  • Якщо поблизу немає лікаря, треба видалити кліща самостійно: повільно витягнути разом із хоботком, розхитуючи його пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки.
  • Після видалення кліща ранку потрібно змастити антисептиком. Якщо залишилася частина кліща, його видаляють стерильною голкою.
  • Звісно ж, слід ретельно вимити руки з милом.

Подальші дії після видалення кліща

Видаленого із тіла кліща потрібно помістити у флакон чи іншу чисту посудину та щільно закрити кришку. За направленням лікаря-інфекціоніста у лабораторії можна провести дослідження кліщів на наявність збудників бореліозу.

Також упродовж трьох тижнів спостерігайте за своїм станом: щоденно вимірюйте температуру тіла, а в разі її підвищення чи почервоніння на шкірі треба звернутися до лікаря.

Чим загрожує укус кліща

Читайте такожДля росту та розвитку: найнеобхідніші та найкращі вітаміни для дітей

Кліщі є переносниками безлічі інфекцій, у тому числі небезпечних для людини. Укус деяких із них може спричинити, зокрема, такі захворювання, як кліщовий вірусний енцефаліт, хвороба Лайма (також відома як бореліоз) та марсельська гарячка.

Хвороба Лайма може призвести до ураження різних органів: шкіри, суглобів, м’язів, нервової та серцево-судинної системи й навіть до інвалідності.

При кліщовому вірусному енцефаліті переважно уражається центральна нервова система, що може призвести до інвалідності, а в окремих випадках – до летальних наслідків.