До вакцинації в Україні залучать студентів-медиків і інтернів / фото УНІАН / Прилепа Олександр

ВООЗ розпочала в Україні тренінги з вакцинації проти коронавірусу для викладачів медичних університетів. До вакцинації хочуть залучити волонтерів та студентів.

Представник ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт зазначив, що залучення волонтерів та студентів є стандартною процедурою і до цієї практики вдаються в інших країнах, йдеться на Facebook-сторінці відомства.

На думку експертів з ВООЗ, це дозволить заповнити прогалини та задовольнити очікування уряду щодо охоплення вакцинами цільових груп населення до кінця 2021 року.

Відео дня

Читайте такожУ Львові на стадіоні планують відкрити центр масової вакцинації населення від СOVID-19

Очільник МОЗ Віктор Ляшко теж вважає, що українські лікарі потребують допомоги старших студентів-медиків і лікарів-інтернів. У такому випадку лікарі матимуть більше часу для пацієнтів з іншими хворобами.

“Українська система охорони здоров’я задіяна на повну потужність. Тому лікарі потребують допомоги старших студентів-медиків та лікарів-інтернів, які разом із ними проводитимуть щеплення, принаймні, у великих центрах вакцинації, щоб у лікарів було більше часу для виконання своїх основних функцій, адже інші хвороби нікуди не ділися”, - наголосив Віктор Ляшко.

Представник ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт зазначив, що пандемія серйозно вдарила по системі охорони здоров'я в кожній країні. І через те, що основні ресурси зараз працюють для протидії пандемії, стає все менше потенціалу для інших функцій системи охорони здоров’я. Саме тому необхідно залучати студентів-медиків, адже це допоможе знизити навантаження на лікарів та професійних медиків.

"Але волонтери без спеціальної медичної освіти можуть виконувати лише обмежені функції. Тому в Україні ми залучаємо студентів-медиків. Ми навчаємо, як робити щеплення від COVID-19 у високоякісний і безпечний спосіб, щоб зменшити імовірність програмних помилок", – зауважив Хабіхт.

Він також підкреслив, що у програмі тренінгу є інформація про всі вакцини, які нині використовуються в Україні. Зокрема й про ті, що можуть надійти до країни найближчим часом, до прикладу Moderna mRNA-1273.

Темпи вакцинації в Україні

За минулу добу, 6 липня, в Україні провели 93 554 щеплень проти COVID-19. 36 023 людей отримали першу дозу вакцини, а 57 531 – другу.

Від початку вакцинальної кампанії в Україні проти коронавірусу щеплено 2 136 563 людей, 955 607 з яких вже повністю імунізовані.

Загалом в країні проведено 3 092 168 щеплень проти COVID-19.