Не можна пити забагато чаю / фото flickr.com/neutrongirl

Чай здатен м'яко бадьорити. Різним чаям приписують різні корисні властивості і навіть рідко виникає питання, чи можна чаювати кожен день, оскільки цей напій став невід'ємною частиною життя багатьох людей.

У чаї є кофеїн, але він пов'язаний з танінами (фенольні сполуки, мають дубильні властивості), тому напій м'якше впливає на організм людини, ніж кава, пояснювала дієтолог Світлана Фус.

Експерт зазначала, що цей напій не варто вважати нешкідливим – таніни зв'язують залізо. Також дієтолог повідомляла, що чай стимулює сечовиділення.

Відео дня

Педіатр Євген Комаровський також вказував на негативний вплив кофеїну в чаї на організм людини. Лікар говорив, що кофеїн реально перешкоджає всмоктуванню заліза зі шлунку.

Ось чому не можна пити багато чаю в день – необхідно знати міру. Фус говорила, що безпечно в день пити не більше ніж три чашки чаю, і це в тому разі, якщо людина не буде пити каву. Експерт зазначала, що краще пити чай після їжі, оскільки сам по собі цей напій вважають перекусом.

Є денна норма чаю / фото flickr.com/96758193@N03

Яка смертельна доза чашок чаю

У чашці чорного чаю об'ємом 200 мл може містяться до 60 мг кофеїну, а в зеленому – до 50 мг. Людині в день можна споживати 400 мг кофеїну, а смертельною для дорослої людини вважається доза об'ємом близько 10 г. Таким чином, можна підрахувати, що смертельна кількість чаю – це понад 160 чашок в день.

Через чай можуть бути проблеми зі сном / фото ua.depositphotos.com

Що буде, якщо пити багато чаю в день

Найдрібніша проблема, яку можна отримати, – безсоння. Випитий ввечері зелений чи чорний чай можуть підбадьорити і заснути вже не вдасться. Якщо хочеться чогось теплого ввечері, можна випити трохи трав'яного чаю.

Якщо постійно запивати їжу чаєм, може виникнути серйозніша проблема – дефіцит заліза. У 2011 році в Каліфорнійському університеті було проведено дослідження, в результаті якого доведено, що чай серйозно заважає поглинанню заліза організмом.

Якщо регулярно запивати їжу чаєм, можна "догратися" до дефіциту заліза, через що може погіршитися стан волосся, шкіри, можливе виникнення млявості і навіть анемії (недокрів'я). За словами експертів, щоб чай не нашкодив, найкраще його пити мінімум через 20 хв після їжі.

Не варто пити забагато трав'яного чаю / фото ua.depositphotos.com

Що буде, якщо пити багато трав'яного чаю

Комаровський підкреслював, що всі трави містять поліфеноли – це особливі хімічні речовини, які заважають всмоктуванню заліза. Таким чином, надмірне споживання трав'яного чаю може призвести до залізодефіциту.

Медик також попереджав, що трав'яні чаї не можна пити людям, у яких низький гемоглобін.

В американському журналі Food Chemistry у 2015-му з'явилися відомості про дослідження понад 40 різних чаїв з трав, які призначалися для вагітних жінок, мам, які годують, і для малюків до року. У майже 90% зразків дослідники знайшли токсини, які виробляють деякі види квіткових рослин (наприклад, мати-й-мачуха) – піролізидинові алкалоїди.

Якщо такий чай пити у помірній кількості, то отримана дорослим організмом доза шкідливих речовин майже безпечна, проте для немовлят вони небезпечніші. Основна мішень токсинів – печінка.

Не варто пити забагато чорного чаю / фото УНІАН

Що буде, якщо пити багато чорного чаю

Вчені з'ясували, що через надмірне вживання як чорного, так і зеленого чаю з організму буквально вимиваються залізо, кальцій і магній – мікроелементи, які приносять користь.

Життєвий досвід також показує, що, якщо пити багато чорного, та ще й неякісного чаю, може зіпсуватися посмішка – на зубах буде залишатися осад.

Цукор є джерелом швидких вуглеводів / фото ua.depositphotos.com

Що буде, якщо пити багато чаю з цукром

Цукор є джерелом порожніх – швидких вуглеводів, які не принесуть користь вашому організму. Завдяки цукру чай просто стане смачнішим і калорійнішим, а людина може отримати проблеми зі шкірою, волоссям та зубами.

Чай з молоком шкідливий / фото flickr.com/drywontonmee

Що буде, якщо пити багато чаю з молоком

Дослідники дійшли висновку, що такий чай з будь-яким видом молока, наприклад, з коров'ячим, козячим чи соєвим, негативно впливає на організм людини, зокрема, на травну систему і може стати причиною появи в нирках каменів.

Вчені відзначили, що після чаю без добавок судини в організмі розслабляються, а ось після споживання цього ж напою з молоком такого ефекту немає. На думку дослідників, це відбувається через те, що білки і козеїн, які є в молоці, знищують корисні речовини, виявлені в чаї, в тому числі антиоксиданти.

Часто можна зустріти інформацію, що якщо пити багато чаю – можна схуднути. Завдяки кофеїну організм може спалювати більше спожитих калорій, а флавоноїди (рослинні поліфеноли) можуть допомогти розігнати обмін речовин і швидше справлятися з жирами. Тобто, якісний чай може стати хорошим помічником в схудненні, але не головною причиною втрати ваги. Щоб схуднути, потрібно зробити так, щоб в організм надходило менше калорій, ніж він використовує.

Вас також можуть зацікавити новини: