Сифіліс, вірусні гепатити, ВІЛ, герпес, гонорея та хламідіоз - усе це хвороби, які передаються статевим шляхом.

Щодня ними інфікуються більше мільйона людей у світі. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила колишня в.о. глави МОЗ Уляна Супрун, посилаючись на нове дослідження ВООЗ.

За її словами, високий рівень зараження інфекціями, що передаються статевим шляхом (ІПСШ), має значний негативний вплив на здоров’я людей. Ці хвороби можуть спричиняти серйозні та хронічні неврологічні та серцево-судинні захворювання, призводити до безпліддя або позаматкової вагітності. Вони також пов’язані з високим рівнем стигматизації та домашнього насильства. А вірус папіломи людини, який також передається статевим шляхом,може призводити до розвитку раку шийки матки. 

Відео дня

Читайте такожСупрун розповіла про секс під час вагітності

"Хвороби, що передаються статевим шляхом, є однією з найпоширеніших причин звернень дорослих пацієнтів по медичну допомогу. Що стосується запобігання, то кращих порад, аніж мати захищений секс або ж спільно з партнером/партнеркою проходити обстеження, якщо хочете відмовитися від презерватива, наразі немає. Це єдиний спосіб убезпечити себе від інфікування", - наголосила Супрун.

Колишня очільниця МОЗ радить, якщо ви мали незахищений секс, але не можете бути абсолютно впевнені у партнері, звертатися до свого сімейного лікаря. Він допоможе оцінити ризики та скласти план дій — необхідних обстежень у певні терміни.

"Тут важливо розуміти декілька речей. По-перше, венеричні захворювання можуть довгий час не мати симптомів, але при цьому людина може заражати своїх партнерів. По-друге, різні хвороби мають різний інкубаційний період, тож обстежуватися потрібно за графіком, який визначить лікар", - пояснила Супрун.

Якщо ж ви маєте захищенні статеві контакти, можна проходити регулярні обстеження на ВІЛ, гепатити та сифіліс раз на рік. Так само з іншими ІПСШ — якщо ви не в групі ризику, перевіряйтеся раз на рік. 

"Водночас, якщо ви помічаєте будь-які незвичні симптоми — свербіж статевих органів, неприємний запах, виділення незвичного кольору та запаху, висипання абощо — якомога швидше зверніться до лікаря", - підсумувала колишня в.о. глави МОЗ.

Раніше відео з нардепом Іллею Кивою у Раді надихнуло руйнівницю міфів Уляну Супрун на розповідь про мастурбацію.