Науковці з'ясували, що у довготривалих шлюбах серця справді б’ються в унісон / фото: ua.depositphotos.com

У США науковці з'ясували, що, коли давні партнери знаходяться близько один до одного, частота їхніх серцевих скорочень синхронізується в складних схемах взаємодії.

Як показало дослідження з вивчення динаміки довгострокових відносин через просторову близькість, проведене в Університеті Іллінойсу, у міру того, як пари старіють разом, їхня взаємозалежність посилюється, пише MedicalXpress.

Читайте такожЕксперти розповіли, як "лікувати" розбите серце

Відео дня

За словами експертів, часто такі пари стають основним джерелом фізичної та емоційної підтримки один для одного. Довгострокові шлюби мають величезний вплив на здоров’я і благополуччя, але така безсумнівна користь багато в чому залежить від якості стосунків, наголошують науковці.

"Коли в ході дослідження ми запитували сімейні пари, які прожили разом по 30-40 років, наскільки вони задоволені своїм союзом, багато хто у відповідь починав сміятися", – розказав доцент кафедри людського розвитку і сімейних досліджень Брайан Огольскі.

На їхню думку, каже дослідник, таке довге спільне життя саме по собі говорить про те, що люди по-справжньому прив’язані і вірні один одному. Він також зазначає, що просто бути поруч з іншою людиною не завжди корисно, це залежить від характеру взаємодії. Близькість в контексті конфлікту сильно відрізняється від близькості в контексті любовної взаємодії. Точно так само і зміни частоти серцевих скорочень можуть бути позитивними або негативними.

"Ми зосереджувалися не на причині і наслідку, а на спільній регуляції, яка відбувається, коли частота серцевих скорочень змінюється синхронно", – говорить дослідник і уточнює: це, коли партнери знаходяться поруч, моделі їхнього серцевого ритму вказують на взаємодію.

У дослідження взяли участь 10 гетеросексуальних подружніх пар віком від 64 до 88 років, які перебували у відносинах від 14 до 65 років. Науковці спостерігали за парами протягом двох тижнів, постійно відстежуючи частоту їхніх серцевих скорочень і їхню близькість один до одного, коли вони знаходяться вдома.

Учасники носили прилад, що вимірює частоту серцевих скорочень. У них також був невеликий пристрій для визначення наближення. Дослідники встановили в будинку датчики, які дозволили їм стежити за пристроями і спостерігати в реальному часі, наскільки фізично близькі подружжя один до одного. Потім вони могли зіставити всі три показники – частоту серцевих скорочень кожного партнера і близькість пари – в режимі реального часу.

Результати показали взаємозв’язок випередження і запізнювання при синхронізації серцевого ритму, коли один партнер веде, а інший слідує за ним.

"Це коли один партнер немов запускає іншого, і вони починають унікальний танець, який впливає на їхню фізіологію і поведінку протягом дня", – стверджує науковець.

Він зазначає, що це відкриття є важливим внеском у дослідження взаємин, яке ґрунтується на дуже важливих мікропроцесах взаємодії між парами і допомагає зрозуміти саму природу таких стосунків.

Вас також можуть зацікавити новини