Програма може за станом сітківки ока визначити тривалість життя людини \ фото REUTERS

Вчені з Австралійського центру очних досліджень (CERA) створили самонавчальну комп'ютерну програму, здатну по сітківці ока, не тільки визначити біологічний вік людини, а й передбачити, які проблеми зі здоров'ям її можуть спіткати в майбутньому і навіть скільки вона проживе.

Алгоритм дає настільки точні результати, що в ході експериментів дозволив обчислити вік 47 тис. британців середнього та похилого віку з похибкою не більше 3,5 років, повідомляє Бі-бі-сі.

Оскільки дослідження були розтягнуті за часом більш ніж на десятиліття, з моменту, коли були зроблені знімки, встигла померти 1871 людина, і в цю групу потрапила більшість людей, чия сітківка виглядала старшою.

Відео дня

Читайте такожВ Оксфорді робот провів першу операцію на оці пацієнта

Хоча раніше вже проводилися дослідження, що дозволили припустити, що за станом клітин очного дна можна робити висновки про серцево-судинні захворюваннях, проблеми з нирками та іншими органами, що загрожують людині, нове дослідження вперше вказало на те, що по сітківці можна судити і про тривалість життя людини в цілому.

Дослідники пов'язують це з тим, що тканини сітківки насичені кровоносними судинами і нервовими закінченнями, що дає важливу візуальну інформацію про стан мозку і серцево-судинної системи. За словами вчених, сітківка таким чином служить вікном, в якому можна побачити існуючі і майбутні неврологічні проблеми.

"Виконана нами робота підтверджує гіпотезу про те, що сітківка відіграє важливу роль в процесі старіння організму і дуже чутлива до сукупної шкоди, якої завдає цей процес, що підвищує ризик летального результату", - роблять висновок автори дослідження.

Хоча науці відомі й інші біомаркери старіння, вони далеко не так точні, як визначення віку по сітківці, до того ж досить дорогі, віднімають багато часу і є інвазивними.

А ось сітківку можна відсканувати менш ніж за п'ять хвилин, і якщо в ході подальших досліджень вдасться зробити прив'язку цього тканинного прошарку до решти організму, то у лікарів в руках буде новий чудовий діагностичний інструмент.

Вас також можуть зацікавити новини: