Риб'ячий жир може бути не на стільки корисним, як усі думають / pixabay.com

Дослідження показує, що риб'ячий жир не такий корисний, як усі впевнені. Експерти розвінчали поширені міфи про деякі продукти.

Нове дослідження раптово поставило під сумнів користь риб'ячого жиру, пише The Telegraph. "Щоб зрозуміти значення цього засобу, спочатку потрібно зрозуміти різницю між риб'ячим жиром і риб'ячим жиром-регулятором", - зазначив Ніл Срінівасан, фахівець із серцевого ритму та експерт із лікування нерегулярного серцебиття.

Ложка риб'ячого жиру для серця: невірно

Відео дня

Дослідження було зосереджено на звичайному риб'ячому жирі. Дані 415 737 учасників віком від 40 до 69 років були використані для вивчення впливу цих добавок на серцево-судинні захворювання. На перший погляд результати виглядають добре. "Для людей з діагнозом серцево-судинних захворювань регулярне вживання добавок з риб'ячим жиром знижує ризик переходу від фібриляції передсердь до серйозних несприятливих серцево-судинних подій, серцевої недостатності та смерті", - пояснив Срінівасан.

Однак, якщо у вас немає проблем із серцем, прийом добавок може мати протилежний ефект. Дослідження показало на 5% більший ризик інсульту і на 13% вищий ризик розвитку нерегулярного серцевого ритму. "Регулярне вживання добавок із риб'ячим жиром насправді може бути фактором ризику фібриляції передсердь та інсульту", - зазначив Срінівасан.

"Я б у жодному разі не рекомендував риб'ячий жир при миготливій аритмії", - сказав він.

Однак риб'ячий жир має й інші потенційні переваги для здоров'я. Печінка є потужним джерелом жиророзчинного вітаміну А (важливого для здоров'я очей, функції мозку та шкіри), а також вітаміну D (який допомагає кісткам, регулюючи засвоєння кальцію).

Так що робити? Загалом доктор Срінівасан рекомендує дотримуватися середземноморської дієти, яка передбачає вживання більшої кількості жирної риби, такої як анчоуси і скумбрія.

Мед і лимон у разі застуди: правда

Чи може вживання меду з додаванням лимона допомогти полегшити застуду? Так, сказала дієтолог Люсі Міллер. Лимонний сік є чудовим джерелом вітаміну С, який є "ключем для здоров'я імунітету, оскільки допомагає стимулювати вироблення лейкоцитів, які допомагають організму боротися з інфекцією", - пояснила вона.

Ефективність меду як засобу від кашлю більш переконлива. Багато досліджень показують, що він ефективніший для полегшення симптомів застуди верхніх дихальних шляхів, особливо кашлю, ніж ліки. Тим часом, пиття гарячої води допомагає очистити слиз і полегшити закладеність носа.

"У разі застуди додайте чайну ложку меду в теплу воду з невеликою кількістю лимона", - порадила фахівець.

Гарячий пунш від кашлю: неправильно

Віскі, лимон, мед, кориця, гвоздика. "Деякі з цих інгредієнтів містять вітамін С для підтримки імунної системи, а також мають природні антибактеріальні та протизапальні властивості", - пояснила Крішна Вакхарія, лікарка загальної практики.

"Однак алкоголь, хоча і може надавати тимчасовий знеболювальний ефект, в кінцевому підсумку призведе до шкоди. Насправді, алкоголь може знизити імунну функцію і зробити нас більш сприйнятливими до хвороб", - сказала вона.

Вакхарія рекомендує відмовитися від алкоголю і випити чашку гарячого чаю з лимоном, медом та імбиром.

Полощіть горло солоною водою: правда

Заснований на антисептичних властивостях солі, це домашній засіб, який тисячоліттями використовували єгиптяни, римляни та греки. "Доведено, що розчин зменшує біль і запалення у людей, які страждають на ангіну, оскільки створює середовище, в якому бактеріям і вірусам важко розмножуватися", - сказав Вікрам Мурті, лікар загальної практики.

"Використовуйте до половини чайної ложки солі приблизно на 250 мл теплої води. Полощіть горло тричі на день і навіть частіше, якщо біль не минає", - рекомендував він.

Вихід на вулицю з мокрим волоссям призводить до застуди: невірно, але...

За словами доктора Мурті, це бабусині казки. "Щоб застудитися, потрібен вірус, тому ви не можете заразитися ним, просто маючи мокре волосся", - пояснив він.

Тим не менш, не ігноруйте повністю стару пораду. "Через мокре волосся або холод ви знижуєте імунну відповідь на боротьбу з інфекціями, і в результаті за нижчих температур ваше тіло має тенденцію підхоплювати більше інфекцій", - зазначив фахівець.

Тож ваша бабуся не зовсім помиляється: якщо на вас чхнув хтось, у кого застуда, у вас менше шансів боротися з цим, якщо ви вийшли з дому з мокрим волоссям.

Морити лихоманку голодом: брехня

"Калорії у вигляді їжі необхідні організму для створення ефективного захисту від будь-яких інфекцій, тому голодування може виявитися шкідливим", - пояснив Мурті. Фактично, коли у вас висока температура, потрібно більше калорій, а не менше, оскільки ваш метаболізм теж буде підвищений.

"Порада морити лихоманку голодом сягає часів грецького лікаря Гіппократа близько 400 р. до н.е., коли лихоманка ще не була добре вивчена, і вважалося, що, моривши голодом хвору людину, ви морите голодом і хворобу", - сказав він. Насправді це повна протилежність хорошій стратегії. Замість цього "добре харчуйтеся і пийте достатньо рідини", - порадив він.

Курячий суп від усіх бід: правда (майже)

"70% відсотків нашої імунної системи міститься в кишківнику, і немає кращої їжі для підтримання здоров'я кишківника, ніж хороший кістковий бульйон. Він протизапальний і легко засвоюється. Він також містить електроліти, такі як калій, фосфор і хлорид, і тому є хорошою підтримкою, якщо ви зневоднені через хворобу", - пояснила Міллер.

Але для справжнього ефекту фахівчиня порадила уникати покупних страв із високим вмістом солі та обирати домашні.

Інші новини про користь супів

Перші страви чудово зміцнюють здоров'я - вони багаті вітамінами, мінералами та антиоксидантами, які допомагають підтримувати імунітет і покращують загальний стан організму. Найкорисніший суп - це курячий бульйон з овочами. Він багатий на білки, вітаміни та мінерали, які сприяють підтримці здорового імунітету, росту та ремонту тканин.

Вас також можуть зацікавити новини: