В Україні представили автобус, який може замінити десяток 'швидких'

Українським військовим було представлено новий транспортний засіб українського виробництва для перевезення поранених. Це спеціалізований автобус, який призначено для використання в тилу і він може вмістити до 12 пацієнтів, з яких 8 можуть лежати на ношах, а 4 – сидіти.

Транспортний засіб обладнано аналогічно автомобілю швидкої медичної допомоги. На борту є киснева система, бортове живлення 230В, додаткове опалення і автономне кондиціювання медичного салону, а також набір медичного обладнання, який використовується в реанімобілях. Перш за все це апарат ШВЛ, дефібрилятор-монітор, шприцевий насос, обладнання для іммобілізації та переміщення пацієнта та інше. Усе встановлене обладнання від провідних світових виробників – Ferno, Germa, Weinmann, Masimo, Zoll.

Цей автобус було розроблено компанією "Ксенко Авто Продакшн" на базі українського автобуса "ISUZU-ATAMAN". За словами представника компанії Сергія Башинського, розробка тривала 15 місяців.

Відео дня

"Було витрачено багато часу на те, щоб змінити конструкцію автобуса і посилити борти. Зараз один борт витримує навантаження понад 800 кг. Також в автобусі є своя система швидкого кріплення медичного обладнання, що у разі необхідності дозволяє за хвилину перетворити звичайне ліжко на реанімаційне", – наголосив Сергій Башинський.

Автобус призначено для транспортування пацієнтів легкого та середнього ступеня тяжкості, що значно економить не тільки фінансові, але й людські ресурси. Адже для транспортування 12 пацієнтів замість десятка "швидких" достатньо 1 автобуса і відповідно однієї бригади медиків. На відміну від великих автобусів, які Україна отримала у вигляді гуманітарної допомоги, цей медичний автобус, який має компактні габарити, можна використовувати в умовах міського трафіку та для під'їзду до лікарень.

Автобус було представлено для представників МОЗ України, Міноборони України, МВС України, Нацгвардії України, ДП "Медичні закупівлі України" та представників сил оборони та зацікавлених представників державної влади. Відомо, що такі автобуси вже закупила Нацгвардія України, а їх поставка очікується до кінця року.