Виробники пальмової олії витрачають чимало зусиль, щоб переконати споживачів в його нешкідливості \ Wikimedia Commons

Вживання в їжу пальмової олії веде до ожиріння і розвитку хронічних захворювань у глобальному масштабі, а його виробництво завдає непоправної шкоди природі.

Читайте такожНавіть один чізбургер порушує обмін речовин - вчені

Такі основні висновки доповіді, підготовленої експертами Всесвітньої організації охорони здоров'я, яка має бути опублікована найближчим часом, передає Бі-бі-сі. Індустрію з виробництва і продажу пальмової олії автори документа безпосередньо порівнюють з тютюновою та алкогольною промисловістю - як за рівнем шкоди для здоров'я і навколишнього середовища, так і з зусиллям рекламників і лобістів, які намагаються приховати від споживачів правду в гонитві за прибутком.

Відео дня

Враховуючи, що в 2015 році в США було заборонене використання в продуктах харчування небезпечних для здоров'я трансжирів, а в 2018 році ВООЗ виступила з аналогічною рекомендацією для всього світу, експерти побоюються, що виробники їжі просто замінять заборонені інгредієнти пальмової олії - дешевим, але потенційно нітрохи не менш шкідливим.

Ученим, політикам і співробітникам медичних установ усього світу рекомендується переглянути своє ставлення до пальмової олії, щоб "зменшити негативний вплив цієї індустрії на здоров'я людини і планети".

Пальмова олія займає лідируюче положення у виробництві напівфабрикатів і готових продуктів, в основному завдяки своїй відносній дешевизні. При цьому вміст насичених жирів в ній істотно вищий, ніж в інших рослинних оліях - саме за цією ознакою жири рослинного походження традиційно вважаються менш шкідливими, ніж тваринні.

Виробники пальмової олії витрачають чимало зусиль, щоб переконати споживачів в її нешкідливості - або навіть користі для здоров'я. Проте доповідь ВООЗ, підготовлена на основі 48 наукових досліджень, спростовує ці твердження.

Зокрема, метааналіз робіт, проведений експертами організації, продемонстрував переконливий зв'язок між збільшенням споживання пальмової олії в 23 країнах світу - і підвищенням там рівня смертності від ішемічної хвороби серця.

Крім того, у медиків не викликає сумнівів, що пальмова олія систематично підвищує вміст у крові "поганого холестерину" (ЛНЛП), який є причиною атеросклерозу.

Є й інші дослідження, що зв'язують вживання пальмової олії з підвищеним ризиком розвитку серцево-судинних хвороб, ожиріння та інших хронічних захворювань.

Автори доповіді ВООЗ визнають, що іноді в наукових журналах з'являються статті, які доводять нешкідливість або навіть користь пальмової олії для здоров'я. Проте в ході підготовки документа з'ясувалося, що з дев'яти таких опублікованих статей чотири були написані співробітниками малазійського міністерства сільського господарства - а ще точніше, департаменту, що безпосередньо відповідає за розвиток цієї індустрії.

Це змушує авторів доповіді засумніватися в достовірності досліджень і знову провести паралель з тютюновою та алкогольною промисловістю, які нерідко фінансують наукові роботи, виставляють їхню продукцію у вигідному світлі.

У доповіді окремо наголошується, що ще в 2003 році ВООЗ і ФАО (Продовольча і сільськогосподарська організація ООН) вказували на потенційну шкоду пальмової олії для здоров'я. Однак з тих пір її виробництво і споживання у світі зросло вдвічі, а в цілому з 1995 по 2017 рік - в чотири з гаком рази.

Однією з причин такої експансії автори документа називають тісний зв'язок цієї індустрії з виробниками готової їжі і напівфабрикатів, які спільно організували потужне лобі для просування свого продукту.

Зокрема, за даними авторів доповіді, лобісти по всьому світу успішно чинять опір спробам зобов'язати виробників пальмової олії повідомляти споживачів, що вона присутня в готовому продукті. У списку інгредієнтів її можна знайти під будь-яким із приблизно 200 альтернативних назв - наприклад, просто "жири рослинного походження".