Ілюстрація / REUTERS

Кава, найпоширеніший у світі наркотик, впливає на обмін речовин набагато глибше, ніж вважалося раніше.

Читайте такожВчені встановили, що думки про каву досить, щоб мозок підбадьорився

"Ми виявили абсолютно нові способи впливу кави на здоров'я людини", - говорить керівник групи дослідників з Північно-західного університету Мерилін Корнеліс.

Відео дня

Отримані результати описують низку ланцюгових змін, які відбуваються в кількох важливих системах організму. Ці зміни можуть мати як позитивний, так і негативний ефект, передає Бі-бі-сі. Виявилося, що кава впливає на куди більшу кількість метаболітів у крові, ніж передбачалося раніше.

У дослідженні брали участь 47 добровольців, які відмовилися від вживання кави протягом місяця, а потім стали вживати по чотири чашки кави протягом ще 30 днів. Після цього вони збільшили споживання кави удвічі - до восьми чашок.

Протягом усього процесу досліджень вчені брали у випробовуваних проби крові з метою аналізу зрушень у біохімічних параметрах.

Вони дійшли висновку, що кава впливає на рівні 115 метаболітів. 82 з цих речовин були відомі вченим і були пов'язані з 33 метаболічними процесами.

"Збільшення споживання кави за період у два місяці, ймовірно, призводить до появи стресу, який призводить до зменшення метаболітів в цій системі, - говорить Корнеліс. - Можливо, мова йде про адаптацію організму до звичного рівня стресу".

Але це не все, в чому бере участь ендоканнабіноїдна система. Вона причетна до таких процесів як сон, інтелектуальна діяльність, апетит.

Інша група метаболічних процесів, які виявилися в ході дослідження, відноситься до регулювання рівня стероїдів в організмі.

Стероїди беруть участь в обміні речовин, впливаючи на багато процесів - від зростання до статевої активності.

Вчені виявили, що під впливом кави посилюється виведення з організму стероїдних сполук.

Поки неясно, що саме в каві відповідальне за такі зміни.

Але результати можуть допомогти зрозуміти,чому кава в багатьох випадках настільки позитивно впливає на здоров'я, наприклад, регулюючи вагу і скорочуючи ризик захворювання на діабет.

"Часто це пояснюють здатністю кофеїну стимулювати жировий обмін речовин, а також здатністю поліфенолів, яких багато в каві, регулювати вироблення глюкози", - говорить Корнеліс.

"Наші дослідження пов'язують каву з ендоканнабіоїдами, що дає альтернативне пояснення цих явищ. Враховуючи популярність кави в світі, видається дивним, що ми так мало знаємо про механізми її дії на наше здоров'я", - зазначила Корнеліс.