REUTERS

Оскільки глобальне потепління підвищує температуру у водоймах в деяких частинах США, вчені бояться, що це допоможе смертельно небезпечним бактеріям вбивати ще більше людей. Зокрема, йдеться про ті види, які називають "пожирачами плоті".

Як пояснює Newsweek, йдеться про захворювання під назвою некротичний фасциїт. Вона спричиняє відмирання шкіри так, ніби її щось пожирає. Такий стан зазвичай викликають бактерії, такі як стрептокок і стрептокок групи "А", стафілокок, кишкова паличка, клостридії і вібріони.

Читайте такожСвітом шириться новий "супергрибок": чим це загрожує людству

Відео дня

Минулого місяця лікарі в США оголосили, що спостерігають зростання випадків некротичного фасциїту, спричиненого бактерією під назвою вібріон вульніфікус. Більшість з них сталися на північно-східному узбережжі в таку пору року і в таких місцях, де зазвичай зараження не відбувалися.

Вібріон вульніфікус живе у солонуватій воді при температурі не менше 13 градусів за Цельсієм. Він може спричинити небезпечне зараження, проникнувши під шкіру через подряпини або якщо людина з'їсть заражену рибу. Минулого тижня у Флориді рибалка потрапив у лікарну з некротичним фасциїтом після того, як у Мексиканський затоці бактерія проникла в його тіло через ранки на нозі.

Перші симптоми хвороби нагадують ті, які спостерігаються при грипі чи гастроентериті. Людина страждає від підвищеної температури, нудоти й діареї, а також сильного, нетипового болю в місці незначного ураження. Через лічені години чи дні інфіковане місце може почати свербіти. Воно вривається наповненими рідиною пухирями. Якщо не почати лікування, інфекція може спричинити смертельне зараження чи відмову органів. Часто доводиться хірургічно видаляти заражені тканини.

Читайте такожВчені знайшли кишкову бактерію, яка заважає схуднути

За останні три роки глобальне потепління підвищило температуру морської води в багатьох частинах США, по що свідчить дослідження, опубліковане в Annals of Internal Medicine. В період з 2009 до 2017 року, приміром, у затоці Делавер був виявлений лише один випадок зараження. Але через зміни в 2017-2018 році таких випадків було вже п'ять.

"Вид вібріонів дуже чутливий до температури. Він значно краще розмножується у водах, коли температура зростає. В холодну погоду цей вид майже повністю зникає", - пояснив експерт Університету Флориди Джон Гленн Морріс.

"Коли вода нагрівається, бактерія починає розмножуватися. А зростання температур на 1-2 градуси в різних місцях світу через глобальне потепління вистачить, щоб люди почали частіше контактувати з цими мікроорганізмами і хворіти", - додав він.