Вчені не знайшли чистої донорської крові / фото УНІАН

Препарати плазми крові у США, які надходять для роботи медиків та вчених, виявилися забруднені протитривожними засобами та кофеїном.

Вчені з Університету штату Орегон (OSU) визнали, що не змогли знайти чисті зразки людської крові для досліджень, передає "Новое время".

При проведенні мас-спектрометричних досліджень Річард ван Брімен і Луїнг Чен працювали з різними постачальниками біомедичних препаратів, щоб придбати 18 партій імовірно чистої людської сироватки крові, зібраної у кількох донорів. Біомедичні постачальники отримують кров з банків крові, які передають запаси, термін придатності яких близький до завершення.

Відео дня

Читайте такожPolitico: Пластик заражає кров людей просто в лікарнях

Всі 18 партій дали позитивний результат на кофеїн. Крім того, у багатьох зразках дослідники виявили сліди ліків від кашлю й снодійного. Отримані дані вказують на можливість переливання зараженої крові, а також дозволяють припустити, що кров, яка використовується в дослідженнях, не обов'язково є чистою.

«З точки зору забруднення кофеїн не є великою проблемою для пацієнтів, хоча це може бути ілюстрацією до сучасного суспільства. Але інші ліки, які там є, можуть бути проблемою для пацієнтів, а також представляти проблему для тих з нас, хто проводить дослідження такого типу, тому що важко отримати чисті зразки крові», — наголосив Луїнг Чен.

На додаток до кофеїну дослідження також включало тестування об'єднаної сироватки на алпразолам, ліки від тривожності, що продаються під торговою назвою Xanax; декстрометорфан, що продається без рецепта як засіб від кашлю і толбутамід, ліки, що використовуються для лікування діабету 2 типу.

У всій об'єднаній сироватці не було толбутаміду, але вісім зразків містили декстрометорфан і 13 містили алпразолам — можливо, це означає, що якщо вам коли-небудь знадобиться переливання крові, ваші шанси на прийом кофеїну, ліків від кашлю і протитривожного препарату досить високі.

«Без проведення всебічного опитування постачальників і банків крові ми можемо тільки будувати припущення про те, наскільки поширена проблема. З іншого боку, якщо ми знайшли речовини, які ми шукали при перевірці взаємодії ліків — скільки там інших, яких ми не шукали?», — сказав ван Брімен, директор Інституту Лінуса Полінга при OSU.