REUTERS

Лавіна Д'Соуза втратила можливіст отримувати від уряду ліки проти ВІЛ відколи в Індії запровадили загальний карантин через епідемію коронавірусу. 

Жінка застрягла у невеликому містечку далеко від рідного Мумбаї. І необхідні їй ліки от-от закінчаться. 43-річна Д'Соуза боїться, що її імунна система відмовить.

"Будь-яка хвороба: коронавірус чи щось інше, - дуже швидко зробить мене хворою", - сказала вона Washington Post.

Відео дня

За словами жінки, інші люди теж страждають від коронавірусу, навіть не заразившись ним. Світ зосередив всю свою увагу на пандемії. І експерти бояться, що через це буде втрачений весь прогрес у вже давній боротьбі з іншими інфекційними хворобами, такими як СНІД, туберкульоз і холера, які вбивають мільйони людей щороку. Під загрозою опинилися десятилітні зусилля, які дозволили ВООЗ встановити чіткі терміни знищення малярії, поліомієліту й інших тяжких захворювань.

Читайте такожThe Guardian: Ліки від COVID-19 обов'язково з'являться, але хворі їх не отримають

Доктор Джо Нкенгасон з Африканського центру контролю й профілактики захворювань зауважив, що коронавірус перевантажує лікарні і змушує переспрямовувати медичний персонад на боротьбу з ним. Через пандемію виникає дефіцит забезпечення і замороження медичних послуг. 

Така тяжка ситуація склалася в країнах з вже сильно перевантаженими системами охорони здоров'я, як Судан. Лікарі в Національній клініці Аль-Рібат в місті Хартум поширили документ про загальнонаціональні необхідні заходи. Згідно з ним, пацієнтів з високою температурою відправляють в кімнати невідкладної допомоги, окремі операції відкладені на невизначений час, стаціонарне лікування скасовується для некритичних випадків, а досвідчені лікарі переведені у відділи, де лікують COVID-19. Схожа картинка формується по всьому світі. Навіть в країнах з розвиненими системами охорони здоров'я, таких як Південна Корея, пацієнтам з хворобами на зразок туберкульозу відмовляють в догляді. Про це сказав виданню Годжун Сон з Bloomberg School of Public Health у Південній Кореї.

За його словами, 30% випадків туберкульозу у світі (з 10 мільйонів випадків захворювання щороку) лишаються невиявленими. І прогалини у догляді зосереджені в 10 країнах з найвищим рівнем зараження.

"Ці люди не шукають допомоги навіть за нормальних умов. Тож на тлі пандемії COVID-19, яка перевантажує системи охорони здоров'я, і урядових розпоряджень лишатися вдома з'являється дуже висока вірогідність, що кількість невиявлених пацієнтів з туберкульозом буде зростати", - вважає Годжун Сон.

Читайте такожУ ВООЗ заявили, що вживання алкоголю збільшує ризик зараження коронавірусом

Конго й без того постраждало від багатьох років війни й нещодавнього спалаху еболи. Коронавірус в країну прийшов одразу після того, як епідемія кору вбила 6 тисяч людей. Про це Washington Post розповіла національний директор гуманітарної організації World Vision Енн-Марі Коннор.

"Схоже, тут буде багато "непрямих" смертей від інших хвороб", - сказала вона.

Каскадний вплив пандемії стосується не лише медицини. Інші фактори, такі як доступ до траснпорту під час карантину, ставлять під загрозу прогрес Індії в боротьбі з туберкульозом. Пацієнти й лікарі не можуть доїхати в клініки. А зразки важко відправити на аналіз. На Індію припадає майже третина від загальної кількості хворих на туберкульоз у світі. І в багатьох регіонах країн діагностика пацієнтів була відкладена. Доктор Югеш Джайн, який працює в найбіднішому індійському штаті Чхаттісґарх, боїться, що через коронавірус посилиться і поширення туберкульозу.

Обмеження, пов'язані з COVID-19, створили перебої в потоках забезпечення включно з критично необхідними ліками, засобами захисту і балонів з киснем. Про це сказав операційних директор міжнародної групи "Лікарі без кордонів" Марк Біот.

Читайте такожNewsweek: Людям доведеться триматися подалі один від одного до 2022 року через COVID-19

"Такі речі зараз важко знайти, тому що всі кинулися запасатися ними одночасно", - пояснив він.

Історія свідчить, що пандемії дозволяють іншим серйозним хворобам повернутися. В 2014-2016 роках у Гвінеії, Ліберії й Сьєрра-Леоне від СНІД, туберкульозу і малярії померло не менше людей, ніж від епідемії еболи, яка тривала в той час. А все тому, що доступ до медичних послуг для таких пацієнтів скоротився. За словами експерта Рашида Ансумани, який в Сьєрра-Леоне досліджував епідемію еболи, вплив коронавірусу буде значно сильнішим.