Фото: un.org

Щодесята смерть у світі є наслідком тютюнопаління. Причому половина смертей, пов'язаних з цією шкідливою звичкою, припадає на чотири країни – Китай, Індію, США і Росію (у сукупності загальне населення цих країн становить 42% від населення Землі), пише медичний журнал The Lancet.

Читайте такожВчені довели, що куріння електронних сигарет викликає розвиток раку

Як підкреслюють вчені, куріння залишається основною загрозою ранньої смерті та інвалідності в усьому світі. У ході дослідження були враховані дані із 195 країн і територій за 1990-2015 роки.

Відео дня

За оцінкою дослідників, незабаром темпи смертності від куріння можуть зрости, незважаючи на те, що вони поступово знижуються в розвинених країнах, позаяк виробники тютюнової продукції активізували освоєння нових ринків – у країнах третього світу.

Статистичні дані виявили, що в даний час щочетвертий чоловік у світі курить. Жінок, які курять набагато менше – приблизно одна з 20. Загалом, у 2015 році майже один мільярд людей у світі належали до категорії "курять щодня".

Для порівняння, в 1990 році курив щотретій чоловік і щодванадцята жінка у світі.

Читайте такожВ Україні курять близько 13 % жінок - дослідження

Найбільш ефективними за останні чверть століття визнано такі методи боротьби з курінням, як підвищення податків на тютюн і тютюнові вироби, розміщення попереджувальних написів і зображень на упаковках з тютюновими виробами, просування освітніх програм і реклама здорового способу життя.