Тепер вагітні жінки зможуть дізнатись стать дитини, не проходячи процедуру ультразвуку. Його замінить звичайний тест крові, повідомляє Reuters. Даний тест може бути особливо корисний для виявлення ризиків, пов`язаних з розвитком гемофілії.

Подібні недуги переважно вражають хлопчиків, а якщо лікарі знатимуть, що в жінки народиться дівчинка, вдасться уникнути неприємних діагностичних процедур (наприклад, аналізу зразка навколоплідної рідини або плаценти).

Незважаючи на явні переваги методу, у нього з`явилися й противники. Зокрема, вони вважають, що таку процедуру почнуть використовувати для проведення селективних абортів за статевою ознакою.

Відео дня

Сам тест полягає у виявленні невеликих частин чоловічої статевої хромосоми в крові матері. Якщо ці частини знайдені, отже, народиться хлопчик. У багатьох клініках технологія вже впроваджена під назвою "безклітинна ДНК плоду".

Щодо точності тесту, то його перевіряє доктор Діана Біанчі з Університету Тафтса. Вона проаналізувала 57 раніше проведених досліджень, об`єктом дослідження яких були понад 6500 вагітностей. Виявилося, тест давав точність в ідентифікації хлопчика в 98,8%, а дівчаток - у 94,8%. До того ж, тест можна проводити, коли ультразвук ще не може показувати стать дитини. 

www.meddaily.ru