Штам "Дельта" заразний, як вітрянка, і може передаватися вакцинованими / фото REUTERS

Штам коронавірусу "Дельта" значно заразніший, із більшою ймовірністю подолає захист вакцин та може викликати більш серйозне захворювання, ніж усі інші відомі версії вірусу.

Про це йдеться у внутрішній презентації, поширеній в Центрах із контролю й профілактики захворювань США, пише "The Washington Post" із посиланням на копію презентації.

Так, доктор Рошель П. Валенські, директор агентства, визнала, що вакциновані люди з інфекціями варіанту "Дельта" мають у носі й горлі стільки ж вірусу, скільки невакциновані люди, і можуть теж поширювати його, хоча й рідше.

Відео дня

Доктор Валенські назвала передачу вірусу від вакцинованих людей рідкісним явищем, але інші науковці припустили, що це може бути більш поширеним явищем, ніж вважалося раніше.

Читайте такожВ Ізраїлі заявили про зниження ефективності вакцини Pfizer через поширення штаму "Дельта" (відео)

Внутрішній документ дає ширший і похмуріший погляд на цей штам. Варіант "Дельта" передається інтенсивніше, ніж віруси, що викликають MERS, SARS, Ebola, застуду, сезонний грип та вітряну віспу. І, згідно з документом, він так само заразний, як вітряна віспа. У Центрі із контролю й профілактики захворювань (C.D.C.) висловлюють тривогу через поширення штаму "Дельта" в США і наголошують, що найближчий наступний крок для науковців – "визнати, що війна з вірусом змінилася".

Відповідно до одного з нещодавніх досліджень, кількість вірусу у людини, інфікованої Delta, в тисячу разів більша, ніж у людей, інфікованих вихідною версією вірусу, наголошує "The New York Times".

У документі C.D.C. зазначається, що при зараженні варіантом Delta кількість вірусу у дихальних шляхах в 10 разів вища, ніж у людей, інфікованих варіантом Alpha, який також дуже заразний. Висновки припускають, що людям зі слабкою імунною системою слід носити маски навіть у місцях, де немає високої передачі вірусу. Те ж саме слід робити вакцинованим людям, які контактують із маленькими дітьми, літніми людьми або іншими вразливими людьми.

Мутація коронавірусу: що відомо