У поліції факт звернення з приводу підпалу підтвердили \ фото УНІАН

В Одеській області в ніч на 26 травня зловмисники спалили службовий автомобіль адміністрації національного природного парку заповідника «Тузловські лимани».

Читайте такожВ Одеській області керівництво "Тузловських лиманів" заявляє про побиття своїх співробітників

Як повідомив колишній керівник заповідника, відомий еколог Іван Русєв, група співробітників нацпарку перебуває з 21 травня в експедиції в селі Тузли.

Відео дня

«26 травня, 2.30 - від різкого гулу і тріска вогню я прокидаюся і бачу у вікні, як палає єдина машина НПП «Тузловські лимани». Оголошую тривогу і п'ять інспекторів за лічені секунди встигають набрати води і гасять палаючу машину», - розповів Русев.

За його словами, завдяки оперативному гасінню вогню вдалося уникнути вибуху. Автомобіль відновленню не підлягає.

«Запалювальна рідина була залита під капот і підпалена. Викликали пожежників і поліцію. Весь складу нацпарку піднято по тривозі», - підкреслив еколог.

Русєв називає конкретне прізвище людини, яку вважає замовником підпалу. За його словами, даний громадянин по “вайберу” надсилав повідомлення з погрозами начальнику держохорони нацпарку. Причина підпалу, за твердженням еколога, те, що служба державної охорони НПП «Тузловські лимани», патрулюючи вдень територію, виявила браконьєрські сітки, що належать громадянину на прізвище Терзі, в лимані Бурнас.

«А на під'їзді до браконьєрського лігва браконьєр розставив їжаки з арматури з шипами проти машини інспекторів парку. Увечері інспектори вилучили їжаки і браконьєрські сітки. О першій годині ночі на “вайбер” надійшло попередження ... Через півтори години машина спалахує», - розповів Русєв.

Він зазначає, що згоріла машина була єдиним засобом пересування адміністрації заповідника. На даний час неможливо не тільки виконувати заплановану роботу і контролювати територію заповідника, а й нема на чому вивезти «команду нацпарку з речами» з села Тузли в районний центр Татарбунари (Одеська область).

У поліції факт звернення з приводу підпалу підтвердили.

Довідка УНІАН. «Тузловські лимани» - національний природний парк, розташований на території Татарубнарського району Одеської області. Створений 1 січня 2010 року. Площа - 27865 га. Загальна площа водних дзеркал водойм - 206 кв. км. Система озер, розташованих в парку, має статус водно-болотних угідь міжнародного значення, відповідно до Рамсарської конвенції, з особливим охоронним режимом.