Адвокати стверджували, що бізнесмен не має наміру переховуватися від слідства / Фото УНІАН

Сьогодні Київський районний суд Одеси заарештував бізнесмена Вадима Чорного - власника готелю «Токіо Стар», в якому в ніч на 17 серпня під час пожежі загинули 9 осіб.

Як передає кореспондент УНІАН, до райсуду клопотання про обрання запобіжного заходу надійшло вчора, 19 серпня.

Читайте такожПожежа в "Токіо Стар". Як готель у трамвайному депо перетворився для постояльців на смертельну пастку

Відео дня

Чорний підозрюється в порушенні встановлених законодавством вимог пожежної безпеки та законодавства про працю (ч. 2 ст. 270, ч. 2 ст. 172 Кримінального кодексу України).

Автоматизованою системою документообігу було визначено слідчого суддю - Вадима Іванчука.

Засідання було призначено на 18.30, але на самому початку Чорний подав клопотання про відвід Іванчука, яке було відхилено іншим суддею, який розглянув вказане клопотання.

В ході засідання представник захисту заявив, що документ про підозру «клієнтові не вручено». Пізніше з'ясувалося, що підозру вручили в присутності іншого адвоката. В результаті, повторну підозру було вручено пізно ввечері і засідання перенесли на ранок вівторка.

Сьогодні адвокати Чорного заявили відводи слідчим і прокурору, які були відхилені. Потім адвокати заявили, що обидві підозри вручено з порушення норм процесуального права, в тому числі внаслідок того, що вчорашню - після 23.00.

Захист наполягав на необхідності відпустити Чорного, оскільки, на його думку, немає жодного доказу, що свідчить про те, що він є власником всього готелю «Токіо Стар». Також, за словами адвокатів, немає доказів того, що протипожежну безпеку було порушено, які саме порушення допущено тощо.

Вони наполягали, що запобіжний захід не повинен бути пов'язаний з обмеженням волі, бо Чорний - «відомий громадський діяч», і не має наміру ховатися від слідства.

Прокуратура зажадала призначити запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб без права внесення застави. Як аргументи наводилося, що підозрюваний може ухилитися від слідства, і що під час обшуків виявили ксерокопію нібито його американського паспорта.

Сам Чорний заявив, що має стосунок тільки до першого поверху готелю, а займання сталося на другому поверсі. Він також стверджує, що стосовно нього застосовано «неприпустимі методи слідства». Зокрема, протягом доби йому не давали води, чинили психологічний тиск та ін.

У залі суду бізнесмен передав судді низку документів, які, за його словами, свідчать про своєчасну перевірку системи пожежогасіння та інші превентивні заходи, підписані посадовими особами, в тому числі ДСНС.

В ході засідання головний рабин Одеси і Півдня України Авраам Вольф заявив, що готовий взяти бізнесмена на поруки, але в цьому йому відмовили.

Заслухавши сторони, суд задовольнив клопотання прокуратури. Після засідання адвокати заявили, що оскаржуватимуть це рішення.

Як повідомляв УНІАН, в ніч на 17 серпня в одеському готелі «Токіо Стар» сталася пожежа: 9 людей загинули, 9 - госпіталізовані. У неділю було виписано з лікарні одну з госпіталізованих - мешканку Херсонської області. Сьогодні стало відомо, що в числі загиблих - дитина і громадянка Австралії.

У поліції заявили про ідентифікацію шести тіл. Двоє з них - жителі Одеської області (юнак, 2002 р.н. і дівчина, 2001 р.н.). Ще двоє - кияни (чоловік, 1995 р.н. і жінка, 1996 р.н.), а також - 58-річний житель Дніпропетровської області та 73-річна громадянка Австралії.

Заходи з ідентифікації ще трьох загиблих, в числі яких - 10-річна дитина, тривають. Згідно з результатами судово-медичного обстеження, причина смерті всіх загиблих - отруєння продуктами горіння.

Правоохоронці (в порядку ст. 208 КПК України) затримали власника готелю «Токіо Стар», відомого підприємця Вадима Чорного.